L'encariment dels aliments provocarà que aquest any dediquem prop de 150 euros per persona en el menjar, cosa que exigeix un major esforç de planificació i organització. De fet, Espanya és el segon país europeu que més gasta en sopars i dinars durant les festes després del Regne Unit, encara que cada vegada hi ha més persones que destinen més diners en regals. Leticia Poole, professora d'Economia i Empresa de la Universitat Europea de València, aconsella "apostar pel sistema de compra anticipada i la congelació d'alguns productes pensant en els sopars i dinars que celebrarem a casa amb la família o els amics".
En aquesta línia, també coincideixen els pronòstics fets per Mercabarna sobre els productes que menjarem aquestes festes. El president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP), Àngel Máñez, ha explicat que “des del Mercat Central del Mercabarna es preveu una bona campanya de Nadal, recolzada en què hi ha productes típics de festes que tindran repunts de preu a la baixa". I afegeix: "Creiem que es notarà especialment en el congelat. Pel que fa al marisc fresc, ens ajudarà l’esforç del segment especialitzat en aquests productes per contenir els preus i no superar els del Nadal passat”. Cal recordar que el GMP, que aplega tots els operadors del Mercat Central, distribueix el 50% del peix i marisc fresc que es comercialitza a Catalunya.
De la gamba al calamar
A grans trets, Mercabarna preveu increments del 20% en peix fresc que s'ha experimentat en els dos darrers mesos. Però ON ECONOMIA ha pogut comprovat sobre el terreny que quan arriba al client final, els encariments amb poques setmanes de diferència fins arribar a les portes de Nadal són amb quantitats que arriben a triplicar el cost que podien tenir el mes de setembre o octubre. I no només en el peix fresc. Anem a pams. Un dels productes estrella són les gambes fresques de Palamós. Des de la seva llotja hem pogut veure com fluctua el preu per quilo actualment: la gran a 160 euros, la mitjana a 89 euros, la petita a 55 euros i la congelada mitjana a 46 euros. Aquestes últimes, les congelades, abans d'arribar a l'estiu estaven a 35 euros. I, de mitjana, han pujat un 20% com a mínim i un màxim del 40%, depenent del lloc.
El peix sempre té fama de car i, especialment, en alguns noms propis. Els llenguados que anaven a 20 euros el mes d'octubre i principis de novembre, ara van 30 euros i, a més, l'oferta és escassa. El lluç també ha experimentat augments del 20% i si és fresc, el preu mínim de sortida d'un d'ells és de 18 euros. El mateix passa amb els calamars frescos que abans costaven 20 euros i ara 26 cada quilo.
Pinya i meló
Però si sortim del mar, també hi ha altres augments significatius. Els fruits secs, a tall d'exemple, les ametlles costen un 20% més. I en l'apartat de la fruita, la pinya i el meló està a preus impossibles. A tall d'exemple, en el cas de la pinya, ha pujat a escala global. A Costa Rica, també, els costos de producció van ser considerablement més alts l'any passat. A més, els costos dels nòlits seguien sent molt elevats i el tipus de canvi del dòlar tampoc ajudava a la importació. El preu de compra de la pinya és força més alt que fa un parell d'anys i, en aquest moment, els preus de venda fluctuen molt, situant-se entre 10 i 13 euros. I si anem al mercat, pel que fa al meló, ens el podem trobar amb un preu de sortida de 4 euros el quilo.
D'altra banda, el vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), Pere Prats, ha afirmat que “tot i que el mercat ha registrat en el decurs d’aquest any un descens de vendes per l’alta inflació, sí que esperem una recuperació aquest mes. Preveiem incrementar un 3%, i situar-nos per sobre de les 95.100 tones del desembre de 2022”. Aquest apartat no preveu pujades de preu sobtades i tan sols seguirà la tendència d'inflació experimentada en algunes fruites i hortalisses per factors tan aliens a les festes com pot ser la mateixa sequera. L'exemple estrella d'aquests factors el trobem amb el raïm que ha incrementat un 20% el seu preu.
l un dels més destacats és el preu del raïm als supermercats i hipermercats que s'ha incrementat fins a un 227% en els dos últims mesos, segons conclou Facua-Consumidors en Acció, que també apunta que aquest producte és fins a un 44% més car el desembre de 2023 que a les mateixes dates de l'any passat, tot i estar afectat per la rebaixa de l'impost sobre el valor afegit (IVA). L'organització ha recordat que el raïm, igual que la resta de fruites i altres aliments bàsics, actualment tenen l'IVA rebaixat del 4% al 0%. Cal recordar que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar l'extensió de la rebaixa de l'IVA dels aliments fins al juny del 2024.
La carn es modera
La carn puja, però relativament. Menjar conill o pularda pot ser una opció econòmica que no entra en l'imaginari culinari més comú d'aquestes festes, però són opcions molt recomanables, sanes i bones. A grans trets, la carn ha pujat un 10% i cal subratllar el cas del pollastre que ja suposa un preu d'un 15% més car que el Nadal del 2022. Martí Colomer, des de Mercabarna, ha explicat que “la carn continua sent una de les estrelles dels Nadal. A casa, amb talls i preparacions tradicionals (rostits i rosbif), i a la restauració amb propostes més innovadores amb carns selectes de races com Simmental, Angus, Hereford, Rubia Gallega, Wagyu i talls com els entrecots". Si la nostra butxaca no ens permet ser tan premium, la carn de pollastre o conill no patirà problemes de sobrecost ni té un preu de sortida tan elevat. En aquest sentit, l’aviram tradicional, amb la seva condició de criança a l’aire lliure, viu des de fa temporades tota una moda gastronòmica.