El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha defensat en un article que ha publicat a través de LinkedIn que la imposició, per llei, de rebaixar la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals pactada pel Ministeri de Treball amb Comissions Obreres i UGT sense el consens de la patronal "amenaça de trencar l'equilibri als convenis col·lectius, ignorant avenços sectorials i territorials que han permès reduir jornades de manera consensuada". De fet, Garamendi al·lega que pràcticament un de cada quatre convenis, el 24,78%, ja van pactar al llarg de l'any passat jornades de 37,5 hores, "sense necessitat d'una imposició".
El president de la CEOE expressa en aquest article la seva "preocupació" per una mesura, la de rebaixar la jornada, que té implicacions operatives per a les empreses i "envaeix les competències del diàleg social, base de l'estabilitat i la pau social a Espanya". "El diàleg social és la infraestructura més gran del país i principal garant de la pau social en els últims 40 anys. Tanmateix, la imposició unilateral de canvis en la jornada laboral vulnera el dret constitucional a la negociació col·lectiva, desnaturalitzant aquest mecanisme fonamental de consens", denúncia Garamendi.
"Anuncis com aquest frenen el desenvolupament de la negociació col·lectiva"
En aquest sentit, el president de la CEOE adverteix que anuncis com la reducció de la jornada frenen el desenvolupament de la negociació col·lectiva, com es demostra, a parer seu, que el 2024 es firmessin només 757 convenis, davant els 1.041 firmats l'any anterior. "La mesura ignora els compromisos i utilitza el diàleg social com a eina política", critica el dirigent empresarial, que recorda a més que fa només un any i uns mesos la CEOE va firmar un acord amb els sindicats en el qual es definien les recomanacions en matèria de negociació col·lectiva per a empreses i treballadors el 2023, 2024 i 2025. En l'esmentat acord no es van incloure les 37,5 hores.
"La reducció de jornada posa en perill la competitivitat de les empreses"
En aquest sentit, Garamendi critica que la reducció de jornada afecta sectors intensius en mà d'obra, com l'agricultura, hostaleria o comerç, i "posa en risc" la viabilitat de petites i mitjanes empreses, que representen "el cor" de l'economia espanyola. Així, insisteix que no es pot aplicar un model "uniforme" de jornada que no consideri la diversitat de necessitats i realitats dels diferents sectors. Alhora, el líder de la CEOE torna a defensar que la premissa del Ministeri de Treball per reduir la jornada incrementa la productivitat "manca de suport empíric".
"Els estudis demostren que és l'augment de la productivitat el que facilita reduccions en el temps de feina. En un context en el qual Espanya ja presenta nivells baixos de productivitat, imposar aquesta mesura agreujarà els desajustos organitzatius i costos laborals", adverteix sobre això. Finalment, Garamendi avisa que la imposició legal de reduir la jornada fins a les 37,5 hores "posa en perill" la competitivitat de les empreses. "Qualsevol canvi en la jornada ha de ser consensuat i ajustat a les realitats productives", reitera a l'article.