El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha acusat aquest dilluns a la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, de voler "carregar-se la pau" social, "la millor infraestructura del país", amb el seu acord amb CCOO i UGT per rebaixar la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals. "Se'l volen carregar perquè el cosí de Zumosol ve i tancarà acords sense valorar què passa amb l'economia i amb negocis petits com les botigues de proximitat, els bars i el camp", ha denunciat Garamendi, en declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press.
Segons l'opinió del líder patronal, "el que no es pot fer" des del Ministeri de Treball és venir "amb models dictatorials, populistes, a jugar partits que poc han de veure amb la corresponsabilitat que se suposa que haurien de tenir". "Portem ja un any o més sentint aquest monòleg social (...) No és un acord de diàleg social un acord de diàleg social és un acord a tres i un acord a dos o bilateral únicament és entre els sindicats i els empresaris, que no ho és", ha assenyalat Garamendi.
El dirigent empresarial ha assenyalat que ell no discuteix que hi pugui haver un acord polític per rebaixar les hores de feina, però sí el que es "trenqui un model d'èxit" com el diàleg social.
Respecte als convenis
En aquest sentit, ha assenyalat que "el mínim que podria fer-se" és respectar els convenis col·lectius firmats i en vigor perquè "no saltin pels aires" amb la rebaixa de la jornada fins a les 37,5 hores setmanals. "Com a representant de les empreses d'aquest país ens sembla que no té cap sentit haver firmat això. Una cosa és que hàgim d'acceptar-la i una altra que el compartim. No em sembla seriós i no és bo per a Espanya", ha insistit Garamendi, que ha assenyalat que el que sí que van firmar patronal i sindicats va ser abordar el tema de l'absentisme laboral, que s'ha disparat i és un problema greu, però sense que ho hagin fet encara.
Garamendi veu "mala fe" en el Ministeri de Treball a l'hora de negociar qüestions que formen part de l'acord amb els sindicats per a la rebaixa de la jornada, com el dret a la desconnexió digital, ja que, segons ha dit, els han enviat un text a què han de donar resposta en tot just uns dies, a començaments de gener.
Preguntat per si preferiria al 'popular' Alberto Núñez Feijóo de president del Govern, Garamendi ha fet broma dient que si això era "una carta als Reis Mags". Després, ha assenyalat que no sap si tenir a Feijóo en lloc de a Pedro Sánchez seria un regal, però sí que ha deixat que no comparteix mesures "de tall populista", com les fiscals, que s'està promovent des d'una part de l'Executiu.
En definitiva, el president de la CEOE advoca per un model que a Espanya va funcionar bé durant "moltíssims anys", el de l'"alternança" i les majories, i ha expressat el seu desig que els dos grans partits cridats a governar assoleixin acords "de gran envergadura" sobre temes importants. "I això és el que trobem a faltar. I ens agradi o no ens agradi, estem governats per les minories i els extrems d'un i un altre", ha criticat.
Respecte a l'economia espanyola, Garamendi ha celebrat la seva bona marxa, però ha advertit de l'evolució del sector industrial a Espanya, que és "el motor de l'economia i no està tan bé com s'està explicant".
A més, ha avisat de la situació econòmica de dos dels principals clients d'Espanya, França i Alemanya. "Que Alemanya es constipi no és una bona notícia i que França estigui en la situació que està, és pitjor", ha subratllat.