El president de la CEOE respon públicament a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que preveu aprovar la reducció de la jornada laboral des de les 40 fins a 37,5 hores abans de l'estiu, fins i tot sense haver arribat a un acord amb la Taula de Diàleg Social pel tema de les hores extra. "La jornada real a Espanya és de 34,5 hores perquè clar, cal sumar l'absentisme, etc..", assegurava Antonio Garamendi aquest dimarts durant la seva participació en els cursos d'estiu que l'Apie celebra a Santander.

Garamendi explicava que la jornada laboral "s'ha anat reduint" i en algun cas, com el País Basc, fins i tot és de 31,6 hores. "Valorem sempre el tècnic, però la realitat és aquesta, la jornada a Espanya és de 34,5 hores" insistia. Des de la patronal creuen que s'ha de treballar a cada sector i no es pot generalitzar. I recorden que quan es negocien convenis, el tema dels horaris "sempre" és, al costat dels salaris, el tema més espinós.

Garamendi ha criticat que Yolanda Díaz hagi anunciat aquesta decisió sense haver arribat a un acord previ amb la CEOE o els sindicats. Aprofitava també per destacar que el 2023 van firmar una reforma laboral "perquè durés molts anys i ha durat un any i mig". Segons el seu parer, era una cosa que interessava a la ministra a nivell polític.

De volta a la reducció de la jornada laboral, que la ministra espera tenir aprovat abans que acabi juny, el president de la patronal confirmava que un dels motius pels quals ha baixat són l'augment de les baixes laborals. "Hi ha una realitat i és que l'absentisme ha pujat. Estem parlant del 8% en espais industrials, però del 15% d'absentisme en algunes empreses en els últims anys".

I revelava que un dels temes que està debatent la CEOE és la capacitat que tenen també les Mútues d'atendre voluntàriament qui vulgui. Perquè tenen en molts casos instal·lacions aturades. "Estem plantejant temes en els quals puguin ajudar".

Sobre l'opa del BBVA sobre el Sabadell

Sobre l'opa del BBVA sobre el Sabadell, que centra la polèmica empresarial de les últimes setmanes, Garamendi ha comentat que "ningú no pot dir (al BBVA) que no compri al Sabadell", ni si quiers el gobiern espanyol. "Després està la fusió o no fusió i allà sí, el govern pot intervenir".

El president de la CEOE, que no ha volgut donar la seva opinió sobre l'operació, assenyalava també que els bancs són dos socis "importantíssims de la nostra santa casa" i hi ha un "respecte profund" per les decisions de l'entitat i els seus accionistes. "Jo lògicament, com a president advoco per la llibertat, que els accionistes enviïn. No hem d'interferir, en cap cas, en cap de les dues actituds," concloïa.