El president de la CEOE, Antonio Garamendi, no descarta ara negociar amb el Govern espanyol i els sindicats la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, però puntualitza, s'ha de fer sector a sector i a cada taula de negociació. "Ningú no està dient que no es pot reduir la jornada, de fet hi ha sectors amb més productivitat que tenen menys jornada. No tots els sectors són iguals, per això el que plantegem és que es faci sector a sector, a cada taula, que és com s'ha fet sempre," ha indicat Garamendi durant la seva participació en el fòrum d'Innovació Turística-Hotusa Explora.
Cal recordar que Garamendi va rebutjar l'esmentada reducció el passat mes d'octubre, quan la ministra Yolanda Díaz va donar a conèixer el seu acord de coalició amb Pedro Sánchez i en aquest acord, es recollia aquesta mesura. El líder de la CEOE va indicar llavors que era una mesura "populista" i anava "en contra de les empreses", apel·lant al diàleg social.
En ser preguntat per la posició de la CEOE de nou aquest dilluns, el president de la patronal ha afirmat que aquesta taula de negociació "ja té marcat el final i el resultat", i per això no "es pot parlar de diàleg social" quan el govern espanyol ja ha pres una decisió que obeeix a "una fita política".
Garamendi es referia així a les declaracions d'aquest mateix matí de la també vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que s'ha compromès a portar la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores al si del diàleg social, amb sindicats i patronal, però ha assegurat que el durà a terme encara que la part empresarial no estigui d'acord.
En concret, Díaz, durant la seva compareixença en el Congrés, ha assegurat que aquesta reforma és recolzada també per votants "de dreta i extrema dreta", segons una enquesta a què ha fet al·lusió. A la ministra li agradaria que aquest acord per reduir el temps de treball compti amb el suport de sindicats i patronal, però no ha descartat la possibilitat que sigui "bipartit" i la part representant dels empresaris no se sumeix, segons recull Europa Press.
"A mi m'agradaria que fora tripartit, si no pot ser tripartit, serà bipartit, però ho farem, això sí, en el marc del diàleg social", ha explicat. En aquesta línia, Garamendi ha asseverat que des de la CEOE "sí que es volen menys hores" de jornada laboral, però es busca que aquesta regulació es faci "entre els treballadors i els empresaris", que és la manera d'"arribar a acords", ja que, segons la seva opinió, si "per llei em retalles", es corre el risc de caure en una "economia intervinguda i regulada", la qual cosa influeix en les inversions.
Per això, ha demanat que es negociï la reducció de jornada "per sectors", ja que n'hi ha alguns que tenen més productivitat i altres sectors on els treballadors tenen "menys productivitat i necessiten més hores".
D'altra banda, durant la seva participació en el fòrum, el president de la patronal també ha criticat els missatges "antiempresa" que s'estan llançant i ha asseverat que els convenis col·lectius dins del diàleg social bipartit, entre sindicats i patronal, són els que generen "pau social" i han funcionat "sempre".
Així mateix, ha reprovat que els empresaris un se'ls digui "garrepes", tal com ho van afirmar des d'UGT, quan des de la patronal mai no han qualificat els treballadors d'"abellots" malgrat que, segons l'enquesta de població activa, la jornada per conveni mitjana és de 39 hores i mitja, mentre que la real és 34 hores i mitja.
"Que no ens portin a aquesta deriva, perquè aquesta deriva no serà gens bona per al país," ha conclòs Garamendi.