Després de l'agònica sessió en la Comissió d'Hisenda del Congrés que va confirmar les dificultats del govern espanyol per tirar endavant la reforma fiscal i mentre intenta buscar una via que sumeix prou suports en el ple aquest dijous, la patronal ha expressat ja aquest dimarts les seves reserves davant del pla. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha lamentat que "ningú no sap el que pot passar" i ha assegurat que sembla que l'executiu de Sánchez busqui imposar "imposats a la carta".

La Comissió d'Hisenda es va allargar durant 7 hores de negociació dilluns passat i va acabar aprovant gairebé de matinada un document que preveia un impost mínim del 15% a empreses multinacionals, però descartava els gravàmens a la banca i a les energètiques. Es van incloure esmenes com imposats al tabac i als vapeadores, l'IVA als lloguers d'habitatge de curta durada i l'extensió d'obligació d'expedir i remetre factura en les relacions comercials entre professionals i empresaris.

A última hora, a més, Moncloa va tancar un acord amb ERC, Bildu i BNG per prorrogar per un any el gravamen a les energètiques. Al llarg d'aquest dimarts, diversos membres del Govern i del PSOE han expressat la seva opinió. El portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, ha assegurat que buscaran un impost extra a les energètiques que satisfaci tant Junts, principal opositor al mateix, com Podemos, que vol que les grans energètiques continuïn pagant el gravamen. López també va recordar que les empreses es deslliuraven d'aquest impost si invertien en descarbonització.

Garamendi, per la seva part, ha reclamat estabilitat reguladora i s'ha mostrat contrari a gravar a la banca, perquè afectaria al crèdit amb fins a 50.000 milions menys i als petits empresaris. Quant a l'impost a les energètiques, ha assegurat que podria fer malbé als 250.000 milions d'inversió privada necessaris per emprendre la transició energètica.

Sobre la votació en la Comissió, ha recordat que "passava una cosa i unes hores més tard una altra i ara ningú no sap el que pot passar dijous en la votació".

Oxfam Intermon demana més impostos

Fins i tot l'ONG Oxfam Intermon s'ha manifestat aquest dimarts sobre la negociació per la reforma fiscal i ha qualificat com a "decebedor" i "molt preocupant" la falta de consens sobre la permanència dels gravàmens. L'organització internacional defensa que aquest tipus d'impostos han contribuït a millorar la "suficiència" i la "progressivitat" del sistema tributari.

La responsable de Justícia Fiscal d'Oxfam, Susana Ruiz, ha declarat que la falta d'acord apropa cap al "precipici de l'austeritat" per fer front als compromisos amb Europa, informa Europa Press, i impedeix d'afrontar "amb garanties" alguns dels desafiaments futurs, com la desigualtat, la falta d'oportunitats per als joves, l'envelliment de la població o la lluita contra el canvi climàtic.

Segons Ruiz, és necessària "una més implicació i amplitud de mires" per part de tots els partits polítics en les discussions que tindran lloc dijous vinent en el ple del Congrés.

"No ampliar aquests consensos suposa una oportunitat perduda i un profund pas enrere per aconseguir una fiscalitat justa a Espanya", ha afirmat Ruiz.