Avui dimarts mantenen una trobada el president de la CEOE, Antonio Garamendi, amb el de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. Sobre el paper, Sánchez Llibre va a Madrid amb la intenció d'obtenir el suport de la CEOE en la batalla que ha obert la patronal catalana per la inconstitucionalitat del nou Impost Temporal de la Solidaritat. Tanmateix, en el rerefons, com va reconèixer aquest dilluns Sánchez Llibre, és assegurar que Foment continuï en el Comitè Executiu de la CEOE amb una vicepresidència. Tant a Barcelona com a la seu de Diego de León de Madrid es dona per fet que en la Junta Directiva que se celebrarà aquest dimecres, en la qual Garamendi donarà a conèixer la seva nova Comissió Executiva, Foment mantindrà una butaca.
"Crec que arribarem a una bona solució per a totes les parts", va expressar aquest dimarts Sánchez Llibre en un encontre amb els mitjans de comunicació. Les seves declaracions, en to conciliador, van apuntar que és d'esperar que "hi hagi un reconeixement al pes que té l'organització catalana al si de la CEOE", una institució de què va ser membre fundador i en la qual històricament ha assumit no només una de les vicepresidències, sinó que també ha liderat diferents comissions de treball.
Un pes indiscutible
Les fonts consultades per ON ECONOMIA dins de la CEOE remarquen que Antonio Garamendi no pot deixar Foment fora de l'òrgan encarregat del dia a dia i d'establir l'estratègia de l'organització, ja que juntament amb la Ceim madrilenya és l'organització territorial més gran de la patronal. Encara que només sigui pels vots amb què compta (cada organització té vots dins de la CEOE en funció de les quotes que abona) no poden quedar-se fora, apunta una persona coneixedora del funcionament intern de l'organització empresarial.
On sí que hi haurà canvis és en la presidència d'algunes comissions de Treball, per exemple la d'Indústria o Formació, entre d'altres, i potser surt algun membre de la Comissió Executiva. En concret es parla de la presidenta de la patronal d'assegurances, Unespa, Pilar Fernández de Frutos, per motius d'edat. De fet, Fernández de Frutos ja està buscant un relleu dins de la seva organització. A la CEOE es considera que de produir-se aquesta sortida, entraria al seu lloc una altra dona, per la pretensió de Garamendi d'augmentar la presència femenina als òrgans de direcció.
Paper de Sánchez Llibre
El dubte, tanmateix, és si el president de la CEOE s'atrevirà a deixar Sánchez Llibre fora i oferir el lloc en el Comitè Executiu a un altre directiu de la patronal català, per exemple, a la vicepresidenta, Virginia Guinda, que es va enfrontar a ell per la presidència de CEOE. Això no obstant, les fonts consultades consideren que seria un cop molt dur per a Foment i podria donar-se el cas que cap membre de la patronal catalana acceptés el càrrec, que hauria de recaure sobre el president Sánchez Llibre.
To conciliador
Aquestes mateixes fonts recorden, a més, que el 23 de novembre, el mateix dia de la seva reelecció, Garamendi es va mostrar molt conciliador amb Foment i, fins i tot, va parlar d'una tendència continuista dins de la seva pròpia organització. "Aquí no fa nosa ningú, ho he dit amb tota claredat (...) En parlarem i ho estudiarem, però sens dubte plantejar que Foment és fora és una bogeria, no està ni en la meva ment de cap manera. Aquesta i altres organitzacions, que aquí hi ha milers d'organitzacions que pertanyen a la CEOE", va assegurar al seu dia Garamendi.
Aquesta crida de Garamendi a treballar junts i units al si de l'organització ja va fer presagiar que la seva gestió en aquest mandat seria de predisposició a sostenir les relacions amb Foment del Treball. Almenys aquesta és la sensació que es respira en la patronal catalana i amb què el seu president, José Sánchez Llibre, abordarà aquest dimarts la reunió que ambdós dirigents mantindran a Madrid.
"El got mig ple"
El president de l'organització catalana anirà a la reunió prèvia a l'aprovació de la nova Executiva de la CEOE amb total "predisposició" i amb "positivisme" perquè, segons va explicar el mateix Sánchez Llibre, "sempre veig el got mig ple", i per això va aventurar a l'assoliment d'una entesa entre els dos líders empresarials.
Sánchez Llibre acudirà a Madrid després d'haver recolzat la candidatura de la vicepresidenta de Foment Virginia Guinda, que es va enfrontar a Garamendi en les últimes eleccions a la presidència de la CEOE, amb el propòsit de renovar l'organització estatal i després de diversos intents per aconseguir una proposta alternativa a l'actual líder empresarial. Primer ho va intentar amb Gerardo Cuerva, president de Cepyme i vicepresident també de CEOE; amb Miguel Garrido, president de la territorial madrilenya i vicepresident de CEOE; i amb Gerardo Pérez, president de Faconauto; però els tres van declinar presentar-se a les eleccions.
Un conflicte que ve de lluny
La mala sintonia personal entre Garamendi i Sánchez Llibre ve de lluny, des de l'arribada de l'empresari basc a la presidència de la CEOE. Tanmateix, s'ha aguditzat amb la reforma laboral, molt criticada des de Foment que no va recolzar la seva aprovació en la Junta Directiva a la qual Garamendi va sotmetre l'acord a l'organització. Va ser una de les quatre organitzacions, juntament amb l'agrícola Asaja, l'automobilística Anfac i la madrilenya Ceim que es van abstenir. Així i tot, el zenit de l'enfrontament s'ha produït per l'intent de Sánchez Llibre de presentar una candidatura alternativa a Garamendi en una operació que es va iniciar a la primavera d'aquest any amb l'objetiu del president de Foment de buscar un recanvi a la presidència de la CEOE.