L'Assemblea General anual de la CEOE ha aprovat per unanimitat -amb una sola abstenció- en una votació a mà alçada, el final a la limitació de dos mandats per al president de la patronal imposat l'abril de 2014, estant Juan Rosell en la Presidència de l'organització. Rosell, que va començar a liderar la patronal el 2010, va complir el límit establert llavors als Estatuts i va deixar la Presidència el 2018, després de dos mandats. El canvi dels estatuts de la patronal permet a l'actual president, Antonio Garamendi, en el seu segon mandat, optar a un tercer mandat o fins i tot més si decidís presentar-se, a partir de 2026, quan finalitza la seva presidència. Algunes organitzacions com Foment del Treball han anunciat que no eliminaran el límit de mandats.

En aquest sentit, preguntat pels periodistes al tancament de l'Assemblea General, Garamendi ha dit que "encara li queden quatre estius com a president, doncs fa uns quants mesos que he estat elegit. Jo què sé que passarà d'aquí a quatre anys", ha comentat. Respecte a la decisió d'eliminar la limitació de mandats, el president ha assenyalat que s'ha vist el resultat en la votació, amb referència a la unanimitat, el que "permetrà continuar treballant en llibertat i democràcia dins de l'organització", ha assenyalat. Per a la qual cosa, ha dit que es treballarà de forma ordenada i amb llibertat perquè "el que vulgui pugui presentar-se" a la presidència de la patronal. Garamendi ha restat importància, finalment, al canvi d'estatuts que li permet aspirar a una tercera presidència pels altres quatre anys, fins i tot per més.

Retocs en la reforma laboral

Garamendi si ha mostrat abieto a retocar aspectes no consensuats de la reforma laboral si el PP governa, ja que considera que el Govern de Pedro Sánchez ha aprovat en els últims mesos normes "fora" del diàleg social que han "trastocat", en certa mesura, aquesta reforma que s'havia negociat amb patronal i sindicats. "Defensem el diàleg social. La reforma laboral ve com a conseqüència d'aquest diàleg social, però s'han gestionat ja unes les normes que fora del diàleg social, trastocant en certa mesura també aquesta reforma laboral que havíem firmat", ha apuntat el líder de la patronal en declaracions als mitjans de comunicació.

Segons Garamendi, el que ha plantejat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, és que allò que es pugui parlar dins del diàleg social, "es parlarà". "Ha parlat de petits retocs i el que ha dit, que jo crec que és important, és que serà dins del diàleg social", ha recalcat el president de CEOE. El líder dels empresaris ha criticat que l'actual Executiu de Pedro Sánchez hagi aprovat normes per Reial Decret sense haver "passat" pel diàleg social ni haver consultat amb els òrgans preceptius el Consell Econòmic i Social o el Consell d'Estat. "Nosaltres, és evident, tenim dret a reclamar que puguin canviar coses", ha incidit, després d'assenyalar "que es mantindran en el que ja han negociat i acordat".

Canvis als estatuts

Segons ha explicat la presidenta de la Comissió de Règim Intern, Mirenchu del Valle, i presidenta de la patronal d'assegurances, Unespa, la decisió d'eliminar la limitació de dos mandats (8 anys màxim com a president de la CEOE) s'ha dut a terme després que diverses organitzacions pertanyents a la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials sol·licitessin el canvi dels estatuts en entendre que la limitació de mandats minva el dret a elegir qualsevol persona que desitgi presentar-se.

A més de l'eliminació del límit de mandats, aprovat de forma unànime, l'Assemblea General anual, màxim òrgan decisori entre congressos, ha modificat l'actual procés electoral per evitar algunes "experiències". En concret, De la Vall ha fet referència a la situació viscuda en les últimes eleccions, el novembre de l'any passat, en la qual es va reelegir Antonio Garamendi al capdavant de la CEOE, en la qual no es va conèixer una segona candidata de Virginia Guinda, en representació de la catalana Foment del Treball, unes setmanes abans de les eleccions. Per evitar que es produeixi novament aquests candidats d'última hora, els estatut estableixen que els interessats presentin la seva candidatura com a mínim 40 dies abans de les eleccions (avui 15 dies) i la Comissió de Règim Intern aprovarà o denegarà la candidatura 30 dies abans de l'elecció. Actualment l'aprovació de candidatures es produeix el mateix dia de la votació, la qual cosa, segons l'opinió de la presidenta de la Comissió de Règim Intern no té molt sentit. "Amb el nou procés es permetrà que els electors coneguin els candidats un mes abans de l'assemblea electoral".

Respecte pel món empresarial

Durant el discurs del tancament de l'Assemblea General, Antonio Garamendi va reiterar el seu malestar pels atacs que des d'alguns partits polítics s'estan abocant contra el món empresarial. "Exigim que es respecti a tots les persones i empreses que cada dia arrisquen els seus diners i que han rebut atacs, amb nom i cognoms en els últims mesos." Sobre les peticions electorals, va demanar novament una reducció d'impostos i de les cotitzacions socials al nou govern i va insistir en una nova política educativa, "un dels grans reptes a què s'enfronta a Espanya", i mesures per acabar amb la "la reducció de la bretxa entre la demanda i l'oferta d'ocupació". Garamendi ha assenyalat que "milers i milers de llocs de treball queden sense cobrir-ne en sectors tecnològics, però també altres de tradicionals". En aquest sentit, considera imprescindible per la formació dual que faciliti la "inversió en talent".