El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha advocat aquest dimarts per un canvi normatiu perquè pugui ser "compatible" el cobrament de la prestació d'atur amb una feina, perquè els aturats que tenen opció per a acollir-se a un contracte de curta durada no el desestimin -com passa actualment- per no perdre el subsidi. Garamendi ha assegurat que un dels grans reptes del mercat laboral és aconseguir l'"equilibri" entre l'ocupació i els ajuts que reben els aturats. Aquesta mesura seria necessària, segons el president de la patronal, dins d'un nou marc normatiu dels serveis d'ocupació, i ha advocat perquè s'afronti aquest debat. En la clausura d'unes jornades organitzades per Cepyme, sobre El repte de les vacants a Espanya, Garamendi ha demanat una "reforma profunda" dels serveis d'ocupació com una de les principals vies per solucionar el problema de l'escassetat de mà d'obra en alguns sectors i zones d'Espanya.

Garamendi s'ha preguntat, davant dels assistents a la trobada, per què els beneficiaris dels subsidis d'atur rebutgen les ofertes que els ofereixen els serveis públics d'ocupació. El líder patronal ha assegurat "entendre" que quan la feina és de curta durada, hi hagi persones que, rebent una protecció social "d'altra banda, necessària", no acceptin l'ocupació per no perdre aquesta ajuda, però s'ha mostrat partidari de regular el sistema de manera que aquestes circumstàncies no es donin. En aquest sentit, ha exposat que la CEOE, juntament amb el Ministeri de Seguretat Social i Inclusió i amb Càritas, està duent a terme un projecte en aquest sentit a certes províncies -de moment es tracta d'una prova pilot-, per veure "com podem continuar treballant aquest espai", ha apuntat.

Garamendi ha afirmat que el tema de les vacants a Espanya és d'"urgent necessitat" per al futur d'Espanya i ha avisat que de l'Espanya buidada es passarà l'Espanya per buidar. "En moltes organitzacions territorials el que s'està plantejant és la necessitat de portar gent. Al País Basc parlem de 100.000 persones en molt pocs anys", segons ha informat Europa Press. El líder de la CEOE ha assenyalat que aquesta situació no únicament afecta Espanya, també a Europa. En paraules de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, "en comptes de milions de persones buscant feina hi ha milions de llocs de treball que estan buscant gent".

Garamendi demana polítiques actives i passives

Per als empresaris, juntament amb aquestes propostes, el líder de la patronal ha insistit en la importància de la formació, connectant-la més amb les necessitats de les empreses i de disposar d'un marc regulador que "faciliti els negocis, que cregui en les empreses". Per al president de la CEOE, és "molt complicat" cobrir les necessitats de les empreses mentre no es posi en ordre la formació. A més, ha advocat per un "marc regulatori flexible, segur i previsible" per millorar l'ocupabilitat de les persones.

Garamendi vol que es reforci la vinculació entre les empreses, l'educació i la formació, una reforma "en profunditat" dels serveis públics d'ocupació que fomenti la col·laboració publicoprivada; vincular les polítiques actives i passives d'ocupació; una adequada integració del nivell assistencial amb l'Ingrés Mínim Vital i facilitar la seva compatibilitat amb el feina. El president de la CEOE ha apostat a més per reformar l'actual model de formació professional per a l'ocupació i ha demanat que la formació en prevenció de riscos laborals sigui bonificable, un tema que abordarà demà la patronal en la reunió del seu Comitè i de la Junta Directiva. "Aquesta decisió, no sabem de qui, que la formació, no sigui bonificable quan estem pagant aquestes quotes de la Seguretat Social perquè sigui bonificable, no té sentit (...) Tan important és la formació per a la capacitació com la formació que ens hem de donar permanentment respecte als riscos laborals", ha acabat.