La patronal manté la tensió amb el govern espanyol per la reducció de la jornada laboral. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha instat aquest dimecres a l'executiu de Pedro Sánchez "que faci el que hagi de fer" sobre la intenció de presentar una llei de reducció de jornada, però li ha retret: "No són formes".

En declaracions als mitjans abans d'assistir a una trobada amb empresaris bascos a Getxo (Bizkaia), Garamendi ha aclarit que la patronal seguirà "asseguda" a la taula de negociació, però ha subratllat que el govern de Pedro Sánchez "incompleix les normes del diàleg social" i "la responsabilitat és del Ministeri de Treball", segons informa Efe.

Després de conèixer que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha afirmat que "ben aviat" portarà al Congrés l'avantprojecte de llei per reduir la jornada laboral màxima fins a les 38,5 hores setmanals aquest any i les 37,5 hores el 2025, Garamendi ha advertit que "és dolent per a l'economia espanyola i és dolent especialment per a les petites empreses".

El Ministeri de Treball ha retret a les patronals CEOE i Cepyme que no haguessin presentat propostes per escrit, però Garamendi ha afirmat: "Pretenen que el que hem parlat a les taules, ho posem per escrit perquè diguin que no".

Absentisme

La CEOE n'ha plantejat "moltes de proposades", com que es parli de l'"absentisme que s'ha duplicat en aquest país" o de les hores extra, però "no se n'accepta cap". Per això, "jo no entenc un ultimàtum", ha apuntat Garamendi. El diàleg social "és una altra cosa", ha sentenciat.

La taxa d'absentisme es va elevar fins al 6,8% el 2023, la segona dada més alta dels últims 23 anys, només superada pel 7,1% de l'any 2020, segons un informe d'Adecco publicat aquest dimarts.

Sobre la llei, Garamendi va afegir: "Si és una decisió política, que la facin, però que la facin l'1 de juliol, és a dir, si és un ultimàtum per a nosaltres, que també ho sigui per al Ministeri." Sense restar "legitimitat a la norma" que pugui elaborar l'executiu, ha indicat que la reducció de la jornada perjudicarà autònoms i petites empreses com fleques, bars, comerços i el camp.

L'economia espanyola continua creant ocupació, per sobre de la mitjana comunitària, i des de començament d'any s'han generat 560.000 llocs de treball, segons dades de Comptabilitat Nacional conegudes aquest dimarts. Si bé hi ha un però: de mitjana, els treballadors espanyols treballen menys hores a causa de la proliferació dels contractes a temps parcial (indefinits i, aquest any, també temporals) i els fixos discontinus. Aquesta reducció de les hores treballades no significa que un mateix empleat faci una jornada inferior a la de l'any anterior -continua fent la mateixa-, el que s'ha produït és la reducció de la jornada mitjana al seu sector perquè s'han sumat moltes persones amb contractes inferiors a les 40 hores.