La gasolina i el gasoil es van encarir de mitjana un 1% en l'última setmana, la qual cosa va portar el primer carburant a encadenar set pujades consecutives i a marcar el seu preu més alt en més d'un any (comptabilitzant els 20 cèntims de subvenció de l'any passat), coincidint amb el final de l'operació sortida pel pont d'agost. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europa (UE) difós aquest dijous, que recull les dades de més d'11.400 estacions de servei a Espanya entre el 15 i el 21 d'agost, el preu mitjà de la gasolina es va situar en 1,709 euros per litre i el del gasoil, en 1,601 euros.
Aquestes dades inclouen els valors assolits durant l'últim dia de l'operació especial de tràfic pel pont del 15 d'agost, que va finalitzar a la mitjanit d'aquell mateix dia i durant el que la Direcció General de Tràfic (DGT) va comptabilitzar 8,26 desplaçaments per carretera, segons Efe. Amb aquests valors, la gasolina se situa en xifres que no s'assolien des de fa més d'un any, en plena crisi energètica per la invasió russa d'Ucraïna, malgrat que llavors encara estava en vigor la bonificació de 20 cèntims per litre aprovat pel Govern. El preu de la gasolina no era tan alt des del passat 25 de juliol, quan aplicant l'esmentat descompte, el preu mitjà d'aquest carburant se situava en els 1,754 euros el litre. Descomptant l'efecte dels 20 cèntims, cal remuntar-se a novembre per veure preus per sobre dels 1,7 litres la gasolina. En qualsevol cas, el fort augment del preu dels combustibles aporta uns diners extres a l'Agència Tributària.
El dièsel puja un 11% a l'estiu
En el cas del gasoil, es troba en nivells semblants als assolits durant la tercera setmana de febrer de 2023, quan es pagaven 1,611 euros per litre de carburant, també amb l'ajuda dels 20 cèntims que va acabar al gener, ajuda que es va mantenir activa per als professionals. La gasolina i el gasoil no han parat de pujar des que va començar l'estiu, coincidint amb una època de més mobilitat en la qual, segons dades de la DGT, es preveuen 95 milions de desplaçaments de llarg recorregut. L'última rebaixa als carburants es va produir durant la setmana del 27 de juny al 3 de juliol, quan va tenir lloc la primera operació sortida de l'estiu.
Des d'aleshores, aquests combustibles han encadenat set pujades consecutives i el gasoil ha pujat més d'un 11% i la gasolina del 7%. Només l'últim mes aquests avanços han estat del 9,3 i del 5,8 %, respectivament. A més, si es compara amb la mateixa setmana de fa un any, la gasolina és ara un 7,8% més cara, malgrat que el gasoil encara es manté per sota del seu preu de llavors, ja que és gairebé un 1% més barat. En relació amb la primera setmana de 2023, en la qual encara es deixaven sentir els efectes del descompte en els últims dies de desembre, per la gasolina es paga ara un 23,6% més, mentre que el preu del gasoil és al voltant d'un 10% superior. Malgrat aquesta escalada en els preus, ambdós carburants són encara lluny dels màxims històrics que es van assolir el juny de 2022, ja que la gasolina i el gasoil costen un 12% i un 16% menys, respectivament.
El director general de Grup Moure, Manel Montero explica que "els viatgers en pagaran entre un 0,19% i 0,21% més per la gasolina i el gasoil, respectivament, durant les vacances. I si retrocedim i comparem amb l'any 2019, actualment estem pagant entre 12 i 15 euros més per omplir el depóstio, segons el tipus de combustible", explica. "Omplir un dipòsit de gasolina suposa un cost de 88 euros en comparació amb els 102 euros de l'any passat; d'altra banda, el dipòsit de dièsel té un cost de 79 euros, 22 euros menys en comparació amb l'any passat, la qual cosa representa un estalvi significatiu", compara Montero.
Segons l'opinió del directiu del Grup Moure, encara que considera que la tendència per als propers mesos és que el preu dels carburants continuï augmentant, ressenya que els preus actuals continuen estant considerablement per sota del màxim assolit el juny de 2022 durant la crisi energètica desencadenada per la invasió russa a Ucraïna. En aquest punt, Montero recorda: "en aquell moment, el preu de la gasolina es trobava un 17,88% més alt que el valor actual, mentre que el dièsel estava un 24,2% per sobre dels nivells actuals."
Per sota de la UE
Els carburants a Espanya van continuar una setmana més per sota de la mitjana dels Veintisiete de la Unió Europa (UE), on el preu mitjà per a la gasolina es va situar en l'1,817 euros el litre i el del gasoil, en 1,718, el que suposa superar en un 6,3% i un 7,3%, respectivament, els valors registrats en Espanya actualment. Encara superiors van ser els preus assolits a l'eurozona, on es va pagar de mitjana 1,877 euros per litre de gasolina (gairebé un 10 % més que a Espanya) i 1,756 euros per litre de gasoil (un 9,3 % més que els valors nacionals).
Igual com la setmana passada, els Països Baixos i Dinamarca van ser els països en els quals més cara va ser la gasolina, a 2,08 i 2,074 euros el litre, respectivament, mentre que el preu del gasoil va ser superior a Suècia (2,068 euros el litre) i Bèlgica (1,856 euros el litre). En l'extrem contrari, Malta va registrar el preu més barat tant per a la gasolina com el gasoil, pels que es va pagar 1,34 i 1,21 euros, respectivament, seguida per Bulgària, on aquests carburants van marcar 1,39 i 1,378 euros per litre.