La Generalitat identificarà les obres prioritàries de l'Estat a Catalunya amb l’objectiu de corregir el dèficit històric d'inversions. L’encarregat d’elaborar aquesta llista de prioritats és el Comitè Estratègic d’Inversions, que aquest dilluns ha celebrat la seva primera reunió de treball.

El llistat d’obres prioritàries s’elevarà a una comissió que es constituirà properament entre la Generalitat i l’Estat, tal com es va preveure en els acords per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol.  L’objectiu és que el pes de la inversió de l’Estat a Catalunya sigui proporcional al pes de l’economia catalana en el PIB estatal.

Per exemple, en l’anterior legislatura, el Ministeri de Transports va deixar pendents inversions per un import de 2.500 milions d’euros en infraestructures que havien previst per a Catalunya.

Aquest comitè també redactarà un Pla estratègic d’inversions de la Generalitat, que definirà les prioritats inversores a llarg termini i l’estratègia de finançament per dur-les a terme.

En la seva reunió constitutiva d’aquest dilluns, el nou Comitè Estratègic d’Inversions de la Generalitat ha rebut l’encàrrec d’identificar els projectes prioritaris que haurà d’executar l’Estat a Catalunya per tal de corregir el seu dèficit històric d’inversions, incloent-hi aquells que executarà directament l’administració catalana a través d’un sistema d’encomanes de gestió.

La primera reunió del Comitè ha estat presidida per la consellera d’Economia, Natàlia Mas, i ha comptat amb l’assistència de les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i de Territori, Ester Capella, així com dels secretaris i secretàries generals de tots els departaments.

Un cop identificades les obres estatals prioritàries per a la Generalitat, el Comitè les elevarà a una comissió bilateral d’inversions que es constituirà entre la Generalitat i l’Estat, per tal que aquest organisme en pugui dur a terme la planificació i el seguiment corresponent, tal i com es preveia als acords assolits en el marc de les darreres negociacions per a la formació del Govern espanyol.

En paral·lel, el Comitè també farà una proposta de metodologia per calcular els costos de gestió associats al mecanisme de les encomanes de gestió a la Generalitat, tal i com també establien els acords.

El llistat d’inversions l’elaborarà un grup de treball tècnic del Comitè presidit per la directora general de Pressupostos i format per representants de la Intervenció General, d’Infraestructures.cat, de les direccions generals de Fons Europeus i de Coordinació Interdepartamental, i de les secretaries de Mobilitat i Infraestructures i d’Habitatge.

Inversions a llarg termini

A part d’aquest encàrrec de caràcter més urgent i a curt termini, en aquesta sessió constitutiva del Comitè també s’han iniciat els treballs per elaborar un Pla estratègic d’inversions de la Generalitat, que permetrà: en primer lloc, establir una planificació integral de les inversions de la Generalitat a llarg termini; i en segon, desenvolupar l’estratègia per aconseguir el finançament necessari per dur-les a terme.

Amb aquest pla es pretén reforçar l’aposta efectuada per la Generalitat els darrers anys per impulsar la inversió pública en infraestructures i equipaments. Així, entre l’any 2020 i el 2023, la despesa de capital pressupostada del sector públic de la Generalitat, excloent els fons Next Generation, ha augmentat un 39%.

El mes d’octubre passat, el Govern va aprovar la creació del Comitè Estratègic d’Inversions de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de comptar amb un instrument de planificació integral i a llarg termini de la inversió pública que aglutini tots els projectes d’inversió de la Generalitat i les entitats del seu sector públic.

El Comitè, que es reunirà dos cops l’any, reforça el compromís del Govern amb la transparència i la consecució efectiva de les inversions fonamentals i necessàries per al desenvolupament de Catalunya.