Els interins de l’administració pública que durant anys han estat encadenant contractes tenen dret a una indemnització, fins i tot un cop se’ls hagi fet fixos. Així ho ha establert, per primera vegada, un jutjat de primera instància de Terrassa, que obre la porta a que altres treballadors en la mateixa situació reclamin indemnitzacions.
Un jutjat de primera instància de Terrassa ha condemnat al Departament d’Interior de la Generalitat a pagar una indemnització de 20.845 euros a un operador de control, que va encadenar contractes temporals des de 2005 fins 2023, quan el van fer fix després de superar un concurs de mèrits, segons ha avançat 3Cat. Fins ara, s’havien pagat indemnitzacions a interins, però és la primera vegada que un treballador fix aconsegueix per via judicial que li abonin la indemnització pels anys d’interí.
Tot i que ja l’havien fet indefinit, aquest operari del Departament d’Interior va decidir reclamar pels 18 anys en què va encadenar contractes temporals. I un jutjat li ha donat la raó i, per tant, serà indemnitzat.
Els tribunals han dictat un munt de sentències a favor dels interins de les administracions, als quals han hagut de fer indefinits, però aquest és la primera resolució instada per un treballador un cop ja se l’havia fet fix. El seu advocat indica que molts dels empleats que ja s’han regularitzat acabaran demanant indemnitzacions per via judicial i que, com ha passat en aquest cas, se’ls concedirà. Si bé l’import –20.845 euros– és inferior a la indemnització reclamada, ho consideren un èxit.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) s’ha pronunciat a favor de castigar les administracions públiques que abusin de la temporalitat. Les autoritats de Brussel·les van obrir l’octubre passat un expediente a Espanya pels abusos dels contractes d'interins. De forma repetida, els treballadors de l’administració han portat les seves protestes al carrer, com les que s’han portat a terme al centre de Barcelona (imatge superior).
En una sentència del juny passat, el TJUE va avalar convertir els treballadors interins de l’administració en indefinits, si bé sense considerar-los funcionaris, com a mesura per "sancionar" l'abús dels contractes temporals. Arran d’aquesta resolució, es van intensificar les protestes d'interins al carrer.
Els treballadors interins consideren que els processos d'estabilització aplicats no han resolt el problema i, per aquest motiu, reclamen que es canviï la llei 20/2021 de mesures urgents amb l’objectiu de reduir la temporalitat a l'ocupació pública.
La sentència del TJUE del juny passat té l’origen en dues prejudicials relacionades amb interins de la Generalitat. En concret, el tribunal de Luxemburg va analitzar els casos de K.T., una funcionària interina des de 2005 per a una plaça de tècnic superior d'administració de la Generalitat, i H.M., funcionària igualment interina des de 1984, que presta serveis en l'administració de Justícia de Catalunya.