Pacte entre la Generalitat i la Moncloa per desencallar el xoc entre els dos governs al voltant del preu del lloguer. Segons ha informat aquest dijous la consellera de Territori, Ester Capella, i ha confirmat també el Ministeri d’Habitatge, el govern espanyol s’ha compromès a publicar el mes de febrer la declaració de zones tensionades. En altres paraules: d’aquí un mes la Generalitat podrà regular els increments al preu del lloguer. Pel Govern presidit per Pere Aragonès, a Catalunya hi ha 140 municipis que necessiten una regulació del preu del lloguer. És on viu el 80% de la població del país. Però cal que el Ministeri fixi com diferenciar, per exemple, la regulació que es pot aplicar a Barcelona que en un municipi menys tensionat que la capital catalana. 

Tota aquesta qüestió s’ha desbloquejat en una reunió a Madrid entre la consellera Ester Capella i la ministra Isabel Rodríguez, que tot just ha entrat en aquest departament a causa del nou executiu configurat per Pedro Sánchez. Fonts de la Conselleria admetien als periodistes mentre la reunió encara s’estava produint que de la trobada esperaven una presa de contacte. Però més tard la consellera ha sortit en roda de premsa a celebrar el resultat satisfactori de la trobada: hi ha hagut acord en un aspecte que els darrers mesos ha enfrontat la Generalitat i la Moncloa.

Per a Capella, l'acord era "esperat" i mostra certa sintonia amb la nova ministra Rodríguez, tot i això, ha lamentat que el pacte sobre els índexs arribi ara. Des del Ministeri, tanmateix, recorden el seu esforç inversor a Catalunya en matèria d'habitatge i recorden que el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència ha transferit a la Generalitat 298 milions d'euros per a la rehabilitació d'habitatge i regeneració de barris que se sumen als 126 milions d'euros per a la promoció d'habitatge de lloguer social a edificis energèticament eficients.

El passat mes de juny el Govern va ampliar de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l'habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer. En aquestes zones, on hi resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l'àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d'altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d'altres.

Un dels primers a reaccionar a aquest acord ha estat el Sindicat de Llogateres, que creu que la regulació dels preus dels lloguers a Catalunya "arriba molt tard". Així ho ha valorat la portaveu de l'entitat, Carme Arcarazo. "Sembla que entrarà en vigor al febrer, però tampoc ho volem donar per fet", ha dit Arcarazo, que ha recordat que la llei de l'habitatge es va aprovar fa vuit mesos.

L'entitat ha remarcat que evita "celebrar res" fins que vegi "els detalls i la lletra petita" de l'acord i ha qüestionat el nou índex que publicarà l'executiu de l'Estat. "Pot ser que tingui forats i que no acabi fent baixar els lloguers tant com seria just", ha dit Arcarazo.