Per a Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, la inflació "no està controlada" i creu que l'estabilització dels preus ha de continuar sent el principal objectiu del Banc Central Europeu malgrat la crisi financera actual. Així ho ha afirmat el màxim mandatari de l'entitat bancària catalana aquest dilluns al fòrum 'Wake Up Spain', que considera que la principal missió del BCE és la de contenir l'avanç de la inflació, però sense perdre de vista l'estabilitat financera. Per a Goirigolzarri, la institució liderada per Christine Lagarde continua endurint la política monetària de l'eurozona, encara que a un ritme més interromput a causa de la pressió de la crisi financera.

El president del banc amb seu a València creu que el BCE mantindrà les pujades de tipus d'interès, encara que a un ritme menor que a la velocitat que li hagués agradat a l'organisme monetari. I és que la crisi financera, marcada pels col·lapses de diverses entitats bancàries als Estats Units i Europa, ha canviat la mirada sobre la política monetària. De fet, malgrat que el BCE va elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics en l'última reunió monetària, la institució va remarcar que ajudarien els bancs en el cas que fos necessari. Malgrat que l'organisme amb seu a Frankfurt no va sortir del seu full de ruta, sí que va incidir en la possible afecció que tindrien les pujades de tipus sobre els bancs, ara que la susceptibilitat i el temor entorn del sector ha crescut.

"Lluitar contra l'IPC té un fort component de cost", segons Goirigolzarri

És per això pel que el president de CaixaBank creu que el BCE tornarà a elevar les taxes d'interès, ja que "la inflació no està controlada", però a un ritme inferior. A més d'això, el màxim mandatari de l'entitat bancària catalana ha comentat que el Banc Central Europeu no "ho té tan fàcil", ja que els governs internacionals estan aplicant polítiques fiscals expansives, les quals estarien dificultant l'aplicació de polítiques monetàries més aguerrides.

"Si parlem d'Europa, lluitar contra la inflació té un fort component de cost complex, i, sens dubte, el que estem vivint en aquests moments (referint-se a la crisi financera) li afegeix emocions addicionals", ha expressat Ignacio Goirigolzarri. Sembla clar que la fallida de SVB, Signature Bank i la caiguda de Credit Suisse estreny més el marge de maniobra dels principals bancs centrals que, a més de lluitar contra una inflació que segueix elevada a tot el món, haver de tenir un ull posat en el desenvolupament del sector bancari. Malgrat que des del BCE creuen que les clatellades del sector bancari no tindran influència major sobre la resta de les entitats del sector, la realitat és que el mercat continua mostrant temor.

El model de negoci de SVB és "radicalment diferent" a l'espanyol

Amb relació a les recents fallides de diversos bancs, les quals han desencadenat les turbulències financeres actuals, Goirigolzarri assenyala que cal visualitzar la situació "amb perspectiva àmplia", ja que s'ha passat d'una situació de tipus negatius a un enduriment monetari similar al registrat, almenys en velocitat, a les pujades de les taxes d'interès dels anys 80.

"Els inversors han de mostrar un reposicionament i, com a conseqüència, es genera una forta volatilitat", ha comentat el president de CaixaBank. Al cap i a la fi, el mercat està assistint a un moment similar al del col·lapse de les criptomonedes el 2022 o als problemes financers que va tenir el Regne Unit durant el passat exercici. Ambdues situacions van generar diversos alts i baixos en els actius d'inversió, generats pel desconcert i els dubtes dels inversors davant d'una situació anòmala.

Amb la fallida de Silicon Valley Bank i la caiguda de Credit Suisse, el negativisme i la preocupació han envaït els mercats borsaris internacionals. Malgrat això, i referint-se a la fallida del banc nord-americà, Goirigolzarri ha assenyalat que el model de negoci d'aquest és "radicalment diferent" a l'europeu i a l'espanyol.

Ignacio Goirigolzarri fa ostentació de la posició de la banca espanyola

D'altra banda, i parlat sobre la crisi de Credit Suisse, el president de CaixaBank creu que la decisió de les autoritats suïsses de canviar l'ordre de prelació en l'impacte de les pèrdues "ha sorprès" al mercat. Malgrat això, per a Ignacio Goirigolzarri les autoritats van estar "molt bé" en rebutjar que aquest canvi podrien produir-se a l'eurozona.

Finalment, el màxim mandatari del banc català s'ha unit al missatge de tranquil·litat i bona posició de la banca espanyola que han emès altres personalitats de l'entorn economicoempresarial, com Pablo Hernández de Cos, governador del BdE, o Alejandra Kindelán, presidenta de l'AEB. Goirigolzarri creu que "assistirem a un moment de volatilitat, però són perfectament compatibles amb el missatge que la banca espanyola té una enorme fortalesa que ha de permetre gestionar aquests episodis amb serenitat". El bancari ve sent el 'sector estrella' dels dos últims anys. Precisament, les pujades de tipus han dilatat els marges de beneficis, ja que, de moment, la demanda bancària continua sent elevada i la morositat es manté en uns nivells baixos.