Keybotic s'expandeix internacionalment. La start-up catalana, que fa tres anys va dissenyar i fabricar un gos-robot autònom capaç de detectar fugues de gas i vapors, obre camí fora d'Espanya. La companyia creada el 2020 per Irene Gómez i Hilario Tomé busca nous clients en l'àmbit internacional després de tancar una ronda de finançament de 3 milions d'euros a mitjans de l'any passat. L'artefacte, batejat amb el nom de Keyper, és capaç d'accedir a entorns complexos com les mines o les zones subterrànies i dur a terme tasques de seguretat.
La fundadora del negoci ha assegurat a ON ECONOMIA que "teníem moltes sol·licituds fora d'Espanya, especialment dels Estats Units, Xina i el Japó, però en ser tan petits i amb una tecnologia tan complexa, si ens expandíem fora d'Espanya de manera precoç podíem morir d'èxit". En aquest sentit, des del negoci van decidir primer començar a Espanya, créixer, tenir els clients ben a prop i el 2025 començaran l'expansió internacional. Amb un producte validat, clients fixos i referències, des de Keybotic busquen arribar a nous mercats i seguir efectuant entregues a Espanya.
Ronda de 3 milions d'euros
El maig del 2023 van tancar una ronda de finançament valorada en 3 milions d'euros de la mà de dos family offices. "Va ser una gran elecció, ens coneixíem de feia temps i tenien gran coneixement de mercat. Va ser un gran encert. La nostra empresa és de hardware i tenir uns inversors d'aquest tipus ha estat clau", indica Gómez. Va ser la primera ronda de finançament que tancaven, després de quedar en primera posició en el concurs Darpa, impulsat pel govern dels Estats Units. La firma catalana, que actualment compta amb una plantilla de 15 empleats, va superar a equips de més de 40 persones d'institucions com el Massachusetts Institute of Technology (MIT) o la NASA.
"La injecció de capital la vam aprofitar per incrementar l'equip i per començar a créixer en l'àmbit comercial, i més endavant no descartem fer-ne alguna altra", afegeix l'emprenedora. Actualment, tenen set robots i els clients principals de la firma són les empreses químiques i energètiques, ja que els artefactes estan especialitzats a detectar anomalies. El gos-robot mesura uns 96 centímetres de llarg i 60 d'alt, tot i que es pot reduir fins als 20 centímetres. Està sostingut per quatre potes articulades i pesa uns 43 kilograms.
Seguretat i autonomia
Sobre com funciona, Gómez comenta que el robot s'encarrega de fer tasques de seguretat de manera autònoma perquè les persones no hagin d'accedir a llocs perillosos. De fet, ho compara amb l'aspiradora Roomba, però amb quatre potes i afegeix que té la capacitat de fer un mapa en tres dimensions d'una cova o una mina i que pot arribar fins als 12 kilòmetres de profunditat.
Amb les càmeres, sensors de calor i detectors, Keyper és capaç de detectar una incidència i enviar una alerta en temps real. A més, com que duu una càmera incorporada, ofereix imatges per tenir control en tot moment de les instal·lacions que inspecciona.
Irrupció de la IA
Respecte a la intel·ligència artificial i el seu boom, des de Keybotic confirmen que l'han fet servir "sempre" i que la clau és preguntar-se per què es fa servir. "Fem servir la robòtica més complicada en l'àmbit mundial i a la llarga esperem treure més productes i més avançats, però sempre amb la IA com a pilar fonamental", acaba Gómez.
L'empresa va tancar el 2023 amb 500.000 euros d'ordres de compra i ja han segellat un parell de contractes amb ajuntaments del país amb els quals fan temes de topografia.