El Govern no farà marxa enrere en la llei que posa límit als pisos turístics arreu de Catalunya, i que aquesta setmana se sotmet a la validació del Parlament. Davant les crítiques del sector i la demanda que es retiri el decret llei aprovat al novembre, per tal de modificar-lo, l'executiu català insisteix que es tracta d'una norma que "en cap cas es carrega els habitatges d'ús turístic, sinó que el que fa és posar ordre" en el sector, amb l'objectiu de posar per damunt totes aquelles persones que tenen necessitat de trobar un habitatge habitual. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha insistit a dir que el Govern no comparteix "les xifres publicades per diferents patronals" del sector sobre l'impacte que podria tenir la regulació i el nombre de pisos que afectaria. Segons Plaja, les dades de què disposa el Govern no subscriuen aquestes tesis del sector, ha manifestat en roda de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts.
"No és una persecució, és una regulació que cal", ha dit la portaveu per rebatre els retrets i les reivindicacions de les patronals Federatur i Apartur que apunten a la desaparició del 50% dels pisos turístics existents a Catalunya, i al cost que això tindrà per a les arques públiques, d'uns 4.000 milions d'euros. "No s'eliminen els pisos turístics, es regula el sector. Els que diguin que el decret els fa desaparèixer, menteixen", ha insistit la portaveu.
Segons Plaja, el Govern no descarta que hi hagi modificacions del decret de regulació dels pisos turístics una vegada sigui convalidat pel Parlament, cosa que es votarà aquesta setmana al ple, i ha instat el PSC a donar suport a aquesta iniciativa. La formació socialista i la de Junts han manifestat els seus dubtes sobre la norma, tal com l'ha dissenyat el Govern. La portaveu ha assegurat que en cas d'aprovar-se s'abordarà una segona fase per estudiar propostes de modificació per part dels grups: “El Govern sempre escolta”, ha subratllat. "Primer s'ha d'aprovar, i una vegada aprovat, no es descarta que hi pugui haver una modificació, però s'ha de veure quin tipus de modificació", ha assenyalat Plaja, que ha reivindicat aquesta iniciativa com a necessària per al sector i per a la ciutadania amb l'objectiu de garantir el dret a l'habitatge.
Des del sector s'admet que es pot regular l'oferta de pisos turístics, però es demana que siguin els ajuntaments els qui, gaudint d'una autonomia local, puguin prendre les mesures que considerin més encertades, en funció de la idiosincràsia de cada municipi. Això permetria, segons les patronals, establir límits en funció d'àrees urbanes, del volum de demanda i de la disposició d'oferta alternativa, o altres elements, molt més favorables per a algunes poblacions que no pas el que fixa la llei: un màxim de 10 pisos turístics per cada 100 habitants residents permanents. D'aquesta manera, es podria reduir l'afectació actual de la regulació a un total de 262 municipis d'arreu del territori, però amb especial incidència a les poblacions de la costa catalana. En cas que el decret llei tiri endavant, el sector ja ha anunciat que sotmetrà la llei a criteri del Tribunal Constitucional.