El Consell de Ministres aprovarà aquest dimecres la pròrroga parcial de l'"escut social" per combatre els efectes de la inflació, la crisi energètica i la guerra d'Ucraïna, i mantindrà les mesures referents a l'àmbit laboral, la impossibilitat de suspendre els subministraments bàsics, l'ampliació dels descomptes corresponents al bo social elèctric o la suspensió dels desnonaments, segons han traslladat fonts de Sumar. El nou paquet, que s'aprovarà aquest dimecres en l'últim Consell de Ministres de l'any, serà el octau impulsat per l'Executiu per continuar responent a l'impacte de la guerra a Ucraïna i l'increment de preus, una mobilització de recursos que, fins ara, ascendeix a uns 47.000 milions d'euros.
Aquest nou decret anticrisi prorrogarà, en l'àmbit laboral i d'acord amb Sumar, les mesures vinculades amb el gaudi dels ajuts públics, que expiraven el 31 de desembre. D'aquesta manera, les empreses que hagin rebut ajuts directes o per ERTO i que acomiadin al·legant causes com l'augment dels costos energètics estaran obligades a reintegrar els ajuts rebuts. De la mateixa manera, es prorrogarà la suspensió dels desnonaments i llançaments d'habitatge habitual per a persones i famílies vulnerables, continuarà estant prohibit el tall de subministraments essencials i l'augment dels descomptes del bo social elèctric, també s'estendrà.
Concretament, el bo social es va estendre a aquells consumidors titulars la renda conjunta anual dels quals de la unitat de convivència va ser igual o inferior a 2 vegades l'IPREM de 14 pagues (16.800 euros) i superior a 1,5 vegades l'IPREM de 14 pagues (12.600 euros). Actualment, el descompte varia entre el 65% i el 80%, depenent de la situació de vulnerabilitat de les famílies.
IVA aliments
També en aquest pròxim paquet de mesures es mantindrà la supressió durant sis mesos més, fins al juny, de l'IVA del 4% que s'aplica a tots els aliments de primera necessitat, entre ells el pa, la farina, la llet, els formatges o els ous, i la rebaixa del 10% al 5% de l'oli i la pasta, segons va avançar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Dins dels aliments bàsics que veuen eliminat l'IVA del 4% destaquen el pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l'elaboració del pa comú; les farines panificables; els següents tipus de llet produïda per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges; els ous i les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari.
Segons les últimes dades publicades per l'Agència Tributària, aquestes rebaixes fiscals han suposat per a les arques públiques una minva de 1.573 milions d'euros el gener i el novembre d'aquest any.
Negociació intensa
Les mateixes fonts indiquen que "malgrat que el gruixut de les mesures vigents seran previsiblement prorrogades", com és el cas de les citades anteriorment, a aquestes hores les negociacions entre els equips dels ministeris d'Hisenda i Treball continuen sent "intenses". Segons Sumar, hi ha mesures que en aquest moment continuen encara "suscitant debat al si del govern de coalició", com les mesures relacionades amb la gratuïtat del transport públic o l'impost a la banca i a les energètiques, per la qual cosa els treballs de negociació continuaran entre ambdues parts "al llarg del dia".
Transport públic
I és que una de les grans incògnites és la decisió que prendrà l'Executiu sobre la reducció del preu d'abonaments i títols multiviatge de transport públic -gratuïtat en autobusos i trens per a usuaris habituals. Així, el govern espanyol haurà de decidir si continuarà bonificant amb un 30% el transport públic de la resta d'administracions, sempre que es comprometin a augmentar aquest descompte fins al 50%.
Es pot recordar que l'Executiu va incloure una dotació de 1.440 milions d'euros en el seu pla pressupostari de 2024 per a la subvenció del transport públic, inclosa la gratuïtat de trens i autobusos i els ajuts a les comunitats autònomes per als descomptes en el transport de competència autonòmica. Però l'únic que ha avançat Sánchez sobre aquesta matèria és que el transport públic serà gratis per a menors d'edat, joves i aturats, una mesura que s'inclourà en aquest pròxim paquet.
Impostos a l'energia
Així mateix, encara no està clar si les rebaixes del tipus d'IVA al 5% a l'electricitat i el gas, fusta i pèl·lets s'estendran més enllà del 31 de desembre, tenint en compte que aquesta mesura tributària ha tingut entre gener i novembre un impacte recaptatori de 728 milions d'euros. Dins de les rebaixes tributàries relatives a l'energia també es troba l'aplicació del tipus impositiu rebaixat del 0,5% de l'Impost Especial sobre l'Electricitat, i la suspensió temporal de l'Impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica, que en principi estan en vigor fins i tot el 31 de desembre.
Així mateix, fins al 31 de desembre de 2023 és limitat el preu màxim de la bombona de butà entre 8 i 20 quilograms a 19,55 euros, encara que aquest preu màxim es va assolir per última vegada en la revisió del 19 de setembre de 2022.
Mecanisme ibèric
Una de les mesures que més efecte ha tingut en els últims mesos per fer front a l'increment de preus, principalment energètics, és el mecanisme ibèric, que ha permès a Espanya i Portugal desacoblar l'evolució del preu de l'electricitat del preu del gas natural. Tanmateix, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha avançat, que decaurà el pròxim 31 de desembre, després d'assenyalar que la Comissió Europea considera que no "és possible portar-lo a la pràctica".
Fonts del Ministeri donen per fet que la mesura decaurà quan expiri en finalitzar desembre, després d'assenyalar que Espanya ja explicava que la pròrroga negociada amb Brussel·les abans d'estiu fora l'última, tenint en compte que l'instrument porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats a l'engròs des de finals de febrer. La denominada 'excepció ibèrica' va ser aprovada el juny de 2022 i es va estendre fins a finals de 2023 després de l'acord assolit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea, que prolongava set mesos la mesura.