El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts la nova Estratègia d'Intel·ligència Artificial (IA) per a 2024-2026, que contempla una inversió de 1.500 milions d'euros, dels quals més de 1.000 milions es destinaran a l'expansió d'aquesta tecnologia al sector privat, especialment en les pimes.

El Consell de Ministres ha donat avui el vistiplau a aquesta nova estratègia, que s'articula a vuit palanques i amb la que es pretén que Espanya sigui líder en el desenvolupament d'una IA transparent, ètica, responsable i humanista, segons ha explicat el ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública, José Luis Escrivá, en la roda de premsa posterior.

A aquests 1.500 milions s'afegeixen uns altres 600 que s'han destinat a aquesta matèria a través de diferents programes desplegats fins a la data, segons fonts de Govern.

D'aquestes vuit palanques, la que més inversió acapara és la relativa a l'expansió de l'IA al sector privat, especialment en pimes.

Així, es preveuen 650 milions per a programes d'impuls i adopció d'IA en pimes, a través dels programes del Kit Digital (per a digitalització d'empreses); i uns altres 400 milions amb càrrec al Fons Next Tech, destinat a projectes innovadors, en aquest cas per a inversions focalitzades en IA, entre d'altres.

Una altra de les palanques d'aquesta nova estratègia consisteix a generar models i corpus (textos escrits i enregistraments) que constitueixin una infraestructura pública de models del llenguatge d'IA.

En aquest context, preveu tenir construït a finals de 2025 el reposador de dades més gran per a entrenament de models en castellà i llengües cooficials (amb 3,4 milions d'euros d'inversió) i disposar, ja a finals d'estiu, d'una família de models fundacionals a aquestes llengües (2,2 milions), entre altres.

Més de 90 milions per al Marenostrum 5 i 160 milions per a beques

Impulsar la inversió en supercomputació, mitjançant una aportació de 90 milions al Marenostrum 5, el superordinador ubicat en el Centre de Supercomputació de Barcelona; actuacions per fomentar el talent en IA, amb accions com la creació de beques per 160 milions; i generar capacitats d'emmagatzemament en condicions de sostenibilitat són altres de les palanques de l'estratègia.

Sobre aquest últim assumpte, el de les capacitats d'emmagatzemament, el Govern vol desenvolupar a finals d'any un marc d'ordenació i planificació de centres de processament de dades sostenibles i dissenyar un segell d'acreditació de qualitat sobre això en IA sostenible a finals de 2025.

També en matèria de regulació, contempla aprovar una nova llei de ciberseguretat integral, al marge de l'aprovada en la passada legislatura relativa al 5G i que preveu que estigui a punt a finals d'any.

Així mateix, es volen desenvolupar les funcions de l'AESIA (Agència Espanyola de Supervisió en Intel·ligència Artificial) i s'espera el nomenament del nou director, que estarà a punt en aquest mes o el que ve.

Aquesta nova estratègia compta amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resilencia i també amb fons FEDER.