El Govern vol que els habitatges públics ho siguin per sempre per tal que els privats no especulin amb ells. Per això, aquest dimarts ha aprovat que tots els habitatges que es comprin amb fons públics per tempteig i retracte ho siguin de manera indefinida. També els que passin a mans privades per aquesta modalitat tindran un preu topat per llei. 

Aquesta mesura se suma a la modalitat única de construcció d'habitatge públic a tota Catalunya, que garanteix que els propietaris cobrin 10,65 euros per metre quadrat i que, un cop acabi la cessió d'ús dels privats passarà també al parc d'habitatge protegit, que ha d'arribar a representar el 15% sobre el total. 

"Hem après la lliçó d'invertir en un parc d'habitatge que després es va perdent", ha dit la portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, en la roda de premsa del consell executiu on s'aprovaven aquesta i altres mesures d'habitatge que han de ser validades pel Parlament. S'ampliaran a més els àmbits en què l'administració pot exercir el seu dret de tanteig i retracte per comprar habitatges a grans tenidors. De cara a 2030, 36.000 pisos de protecció oficial deixaran de ser-ho perquè venç la seva condició. 

Registre de grans tenidors

Tres anys després que l'anterior executiu d'Esquerra ho anunciés, el Govern posarà també per fi en marxa el registre de grans tenidors, que permetrà saber qui té 10 o més habitatges a Catalunya, sota pena de multa com a infracció greu per als qui no facilitin la informació corresponent. 

A més el Govern ha aprovat diverses mesures per accelerar l'accés a l'habitatge públic, tant des del punt de vista dels sol·licitants com de la construcció. El registre de sol·licitants tindrà menys tràmits i els qui s'apuntin podran optar a promocions concretes. 

Pel que fa a la construcció, es crea una llicència de bàsica de protecció pública acompanyada d'un projecte bàsic per tal que es pugui començar a construir abans de comptar amb tota la documentació necessària, com el projecte executiu, que és molt més complex, i es podrà presentar amb l'obra en marxa per tal d'agilitzar les obres. 

També se simplifica la publicitat i participació en processos de planejament urbanístic per tal que els municipis facilitin la consulta telemàtica de la documentació. El sòl urbanitzable es convertirà més ràpidament en solar enllestit per a construcció. 

Les urbanitzacions construïdes en sòl no urbanitzable (típicament, entre 1956 i 1981), d'altra banda, s’hauran de regular mitjançant la tramitació de plans especials urbanístics. Aquests plans determinaran els serveis bàsics que haurà de tenir cada urbanització (enllumenat, clavegueram...) i que aniran a càrrec dels propietaris de les cases. No caldrà preveure cessions de sòl públic a les administracions si la urbanització té un 50% o més de la seva superfície consolidada.

Altres mesures

Els promotors socials sense ànim de lucre podran reduir a la meitat la cessió d'aprofitament urbanístic a l'administració. 

I, finalment, es podran implantar instal·lacions de renovables en parcel·les de sòl urbà amb una alçada màxim de 2,2 metres i una ocupació màxima del 50% de la superfície no edificable.

Més enllà de les mesures d'habitatge, el Govern s'ha donat dos mesos per posar en marxa el nou operador públic Lidera, que ha d'invertir 18.500 milions en la millora estratègica de l'economia catalana. 

Ha aprovat també reservar el 12% d'alguns contractes públics a entitats que fomenten la inserció social i laboral durant els 4 anys vinents. 

I destinarà 3,3 milions a descarbonitzar la flota de vehicles per manteniment i control de carreteres.