El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'oferta més gran d'ocupació pública (OEP) de la història, amb 39.574 places, que representa un 15,8% més que l'oferta de l'any passat i suposa una "xifra rècord" per tercer any consecutiu. "La xifra rècord s'explica per la necessitat d'enfortir les plantilles que es van debilitar pels anys de retallades i taxes de reposició zero", ha afirmat la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Dins de l'oferta d'ocupació ordinària -els processos selectius de la qual hauran d'estar aprovats abans que finalitzi l'any i resolts en un termini inferior a dos anys des de la seva convocatòria- 27.246 places seran d'accés lliure i 12.328 de promoció interna. En tant que 18.621 places corresponen a la taxa de reposició, és a dir, serveixen per cobrir vacants per jubilació, l'oferta suposa la creació neta de 8.625 nous llocs de treball. "Avui estem fent un pas de gegant", ha assenyalat Montero, per a qui la nova OEP redunda en l'"enfortiment de l'estat del benestar" i servirà perquè l'Administració "compti amb recursos humans suficients per prestar serveis a l'altura del que els ciutadans desitgen".

Preguntada sobre la possibilitat que un canvi d'Executiu impedeixi el desenvolupament de la nova OEP, la ministra ha indicat que el reial decret "estableix obligacions", encara que ha afegit que no contempla cap altre escenari que el d'un "govern de progrés" que sigui capaç de desenvolupar l'oferta d'ocupació pública.

Com es distribuiran?

Del total de places per a aquest any, unes 29.818 places corresponen a l'Administració General de l'Estat i d'elles, 19.900 són de nou ingrés. Per a l'Administració de Justícia es destinaran 1.907 places, de les quals 1.215 seran de nou ingrés. Per al Cos Nacional de Policia s'obren 2.833 places, de les quals 2.600 són de nou ingrés, mentre que per a la Guàrdia Civil s'habiliten 2.875 places, 2.520 de nou ingrés.

També s'inclouen 1.025 places que corresponen a la Seguretat Social per gestionar l'ingrés mínim vital, 500 places en l'escala de funcionaris amb habilitació de caràcter nacional que fonamentalment desenvolupen la seva feina en l'administració local, i unes altres 2.500 places més per a entitats gestores de la Seguretat Social que facilitin l'atenció presencial i assistencial a la ciutadania.

Taxa de temporalitat per sota del 8%

Com ha recordat la mateixa María Jesús Montero, la nova OEP ha estat acordada amb els sindicats UGT i CSIF, i Comissions Oberta (CCOO) s'ha posicionat en contra de l'oferta d'ocupació pública perquè "no garanteix el servei públic a la ciutadania". Així mateix, la ministra ha assenyalat que un dels reptes en l'OEP és mantenir la taxa de temporalitat per sota del 8%.

"Animo sobretot els joves que facin del servei públic una oportunitat de desenvolupament professional i també vital. Treballar per a la majoria de ciutadans és una font de satisfacció personal", ha conclòs Montero.

Totes les places hauran d'estar convocades abans del 31 de desembre de 2023 i l'oferta haurà d'estar executada en 2 anys.