El govern espanyol ha activat els primers 3.400 milions d'euros, d'un total de 20.000 milions, del Fons de Resiliència Autonòmica (FRA), una línia de préstecs per a aquelles comunitats autònomes que vulguin emprendre projectes regionals amb condicions avantatjoses de finançament. Es tracta d'uns diners procedents dels fons Next Generation i d'una línia complementària del Banc Europeu d'Inversions (BEI) que presideix l'espanyola Nadia Calviño. Durant la tarda d'aquest dimecres, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuesta, ha convocat la conferència sectorial del Pla de Recuperació, Transició i Resiliència en què participen els consellers autonòmics per determinar la participació de les comunitats autònomes en la gestió del nou Fons de Resiliència Autonòmica.
A diferència dels fons Next Generation —que eren ajuts directes no reemborsables— el FRA prové de la segona pota del Pla de Resiliència —línies de finançament— amb condicions més favorables gràcies a ser obtinguts als mercats internacionals pels organismes comunitaris, el que permet costos inferiors a les que puguin obtenir els governs regionals de la Unió Europea pel seu compte.
Cuerpo ha transmès als representants regionals que les comunitats autònomes tindran un paper protagonista en la gestió dels fons, per la qual cosa els ha sol·licitat que designin els seus representants en els Consells d'Inversió, que seran els encarregats d'aprovar les grans operacions, donar seguiment i supervisar la selecció dels mitjancers financers. El ministre ha demanat que aquests nomenaments es produeixin com més aviat millor perquè abans d'agost "el fons pugui estar a ple rendiment i firmar les primeres operacions". De fet, ha avançat que el BEI ja té identificats projectes potencials per uns 1.000 milions.
Aquest fons podrà canalitzar fins a 20.000 milions d'euros dels fons Next Generation EU en préstecs per finançar projectes públics i privats regionals en condicions avantatjoses i a llarg termini. El fons s'anirà gastant per fases en funció de l'acollida que tingui dins de les comunitats autònomes, perquè a diferència dels ajuts directes, aquests diners es concedeixen sota demanda, ja que cal tornar-los. Per aquesta raó, es tracta d'un sistema molt més flexible, ja que manca de quotes de repartiment predeterminades ni límits per territoris. En aquesta primera fase s'ofereixen 3.400 milions d'euros i, en funció de les peticions, s'anirà ampliant la línia de finançament.
Gestió compartida
No obstant això, la gestió del fons serà compartida amb els governs autonòmics, que hauran de designar les setmanes vinents els representants en els Consells d'Inversió que tindran l'última paraula per aprovar els projectes que poden ser finançats mitjançant el FRA. En aquest sentit, en la trobada, Cuerpo s'ha endinsat en els detalls que ja havia avançat als presidents autonòmics sobre les característiques d'aquest Fons, en particular sobre la seva governança, en la qual les comunitats autònomes tindran un paper protagonista. S'encarregaran de donar seguiment a l'acompliment del fons, aprovaran les grans operacions de finançament a projectes regionals i supervisaran la selecció dels mitjancers financers.
El FRA es posa en marxa una vegada formalitzats els primers acords legals amb el Grup Banc Europeu d'Inversions, compost pel Banc Europeu d'Inversions (BEI) i el Fons Europeu d'Inversions (FEI). L'objectiu és, segons el Ministeri d'Economia, donar continuïtat als projectes que fomentin la transformació i resiliència de l'economia, finançant iniciatives privades i públiques.
Uns fons que s'hauran de fer servir en les següents àrees prioritàries:
- Habitatge social i assequible i regeneració urbana,
- Transport sostenible,
- Competitivitat industrial i de les pimes,
- Investigació, desenvolupament i innovació,
- Turisme sostenible,
- Economia de les cures,
- Gestió d'aigües i residus i
- Transició energètica.
Devolució en 30 anys
Entre els instruments financers es compta amb un instrument directe de cofinançament, que permetrà atorgar préstecs amb els fons Next Generation per a projectes de gran mida, com ara energies renovables, transport net o infraestructures sostenibles, entre altres, el finançament del qual pot arribar en alguns casos fins als 20 o 30 anys de termini màxim i que es complementarà amb finançament del BEI fent ús dels seus recursos propis.
Igualment, es farà sevir un conjunt d'instruments intermediats, el finançament del qual s'atorgarà a través de mitjancers seleccionats pel Grup BEI (entitats financeres i gestors d'infraestructures o capital risc, per exemple), per donar suport a projectes de menor mida en l'àmbit del desenvolupament urbà i el turisme sostenible, així com finançament a pimes en matèria d'innovació, sostenibilitat i competitivitat. Economia matisa que el finançament procedent del FRA és complementari al que fa el Grup BEI amb recursos propis addicionals i a l'atracció de finançament privat provinent dels mitjancers financers i altres inversors. El 2023, el Grup BEI va firmar acords de finançament a Espanya per valor d'11.386 milions d'euros.