El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha anunciat aquest dilluns que autoritza l'inici del desmantellament de la central nuclear de Santa María de Garoña, a la vall de Tobalina a la província de Burgos, mitjançant una ordre ministerial a una setmana de les eleccions. Dues setmanes després de prendre la declaració d'impacte ambiental, l'empresa nacional de residus radioactius, Enresa, serà l'encarregada de començar a desmuntar la central. Serà el punt final a un serial amb girs polítics que va arrencar el 2009, quan el llavors president d'Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, va aprovar el tancament en diferit per a 2013, data en la qual ja governava el Partit Popular que va frenar el seu tancament, encara que va acabar aprovant-ho el 2017. Ara, el desmantellament de la central nuclear amb 53 anys d'història compta amb un pressupost de 475 milions d'euros i preveu tenir fins a 350 persones treballant.
En les últimes setmanes, grups d'empresaris de la regió demanaven d'accelerar aquests tràmits, mentre que veus de Sumar de l'entorn alertaven dels perills que Vox i PP reobrissin la central si arribaven al poder. Amb l'ordre ministerial, el desmantellament es torna més difícil de revertir, a només una setmana de les eleccions generals, en cas de canvi de govern. El procés tindrà dues fases i s'allargarà fins a 2033. El ministeri ha informat que col·labora des de 2020 amb els 27 municipis afectats pel tancament i que ja ha destinat 7,7 milions a 12 projectes municipals.
La central, que va arrencar el 1971 i comptava amb una potència de 466 megawatts, porta desconnectada des de l'any 2012, quan Nuclenor, empresa responsable, va explicar que no continuaria explotant-la, i un any després, el juliol de 2013, es va declarar el cessament definitiu.
Desmantellament en dues fases
En la primera fase del desmantellament, es desmuntaran els sistemes, estructures i components de l'edifici de turbina i es modificaran els sistemes i instal·lacions necessàries per a la gestió de residus. Alhora, s'evacuarà el combustible gastat des de la piscina fins al Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) de la central.
En la segona fase, ja amb el combustible al magatzem, es desmantellaran finalment els edificis de caràcter radiològic, així com es duran a terme les descontaminacions, desclassificacions i demolicions per acabar amb la restauració de l'emplaçament.
L'autorització arriba després que el projecte se sotmetés a informació pública entre març i abril de 2021, i que el Ple del Consell de Seguretat Nuclear emetés un informe favorable el mes de maig passat, juntament amb la Declaració d'Impacte Ambiental que aclareix les condicions que ha de complir el projecte. Ara, Nuclenor transferirà la titularitat de la central a Enresa en els dies vinents perquè es puguin començar les obres.
L'Institut per a la Transició Justa, que lidera aquesta transformació, va començar a treballar en els 27 municipis on dona feina la planta nuclear per compensar les pèrdues associades al desmantellament. Ja ha adjudicat 7,7 milions d'euros a 12 projectes municipals per reactivar la zona, amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE).