La sinistralitat laboral s'ha disparat l'any passat el 10,4%, encara que especialment preocupants han estat els accidents mortals que van costar la vida a 826 treballadors, un 17,2% més que l'any 2021. Per aturar aquesta situació, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dijous que convocarà a empresaris i sindicats a una taula de diàleg social per actualitzar la Llei de Prevenció de Riscos Laborals que data de 1995. L'anunci s'ha produït durant la presentació d'un acord assolit entre el Ministeri de Treball i els agents socials per posar en marxa l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027.
Amb aquest acord es trenca la sequera de pactes a tres bandes entre el Govern, empresaris i sindicats. Es pot recordar que el desembre passat la CEOE va acusar de "traïció" al Ministeri de Treball per firmar una esmena entre Bildu, PSOE i Unides Podemos que obre la porta a una participació més important de la Inspecció de Treball en la negociació dels Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO). La patronal va declarar llavors que no s'asseuria a negociar en cap taula convocada pel departament que dirigeix Yolanda Díaz i de fet no va participar en la taula convocada que va negociar el salari mínim interprofessional (SMI), encara que sí enviament un document amb propostes. El vet de la CEOE a la negociació es va trencar la setmana passada quan els negociadors dels empresaris van acudir a la taula de l'Estatut del Becari.
Debat també amb els CCAA
La titular de Treball ha assenyalat que aquesta actualització de la llei serà el resultat d'un "debat fructífer" entre el Govern, les comunitats autònoms, els sindicats i les organitzacions empresarials, i s'ajustarà "a la realitat d'un món empresarial radicalment diferent". Díaz ha apel·lat de nou al diàleg social, al qual recorrerà per modificar aquest llei, i que ha donat com a resultat 17 acords al llarg de la legislatura, com ha comentat en la seva intervenció. L'últim ha estat l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2027, "capital per al futur de les relacions laborals" a Espanya, en paraules de Díaz, informa EO.
"L'Estratègia se sustenta a dos pilars fonamentals: la prevenció i la col·laboració, amb un enfocament integral que posa especial èmfasi en la salut mental, que és el gran repte del segle XXI", ha indicat. El text pactat s'articula entorn de sis objectius estratègics: la millora de la prevenció d'accidents de treball i malalties professionals, la gestió dels canvis derivats de les noves formes d'organització del treball, els canvis demogràfic i climàtic des de l'òptica preventiva, la millora de la gestió de la seguretat i salut en les pimes, el reforç a la protecció de les persones treballadores en situació de més risc o vulnerabilitat, la introducció de la perspectiva de gènere en l'àmbit de la seguretat i salut en el treball, i l'enfortiment del sistema nacional de seguretat i salut per afrontar amb èxit futures crisi.
El càncer en l'àmbit laboral
La ministra de Treball ha insistit que les empreses no han d'entendre la salut "com una obligació ni com un cost", i els ha convidat a apostar per un "concepte de prevenció integral" que permeti "treball digne i vides dignes". L'Estratègia s'enfocarà en la sensibilització, assessorament tècnic, vigilància i control per reduir els accidents de treball, i es preocuparà per les malalties professionals, en particular, per la prevenció del càncer amb origen en malalties laborals. Així mateix, buscarà anticipar-se als riscos "nous i emergents" i a garantir la qualitat del temps i el dret a la desconnexió, a més d'atendre els riscos psicosocials. "El temps és el gran repte de la salut que hem d'afrontar amb responsabilitat i decisió", ha puntualitzat la vicepresidenta segona i ministra de Treball.
Aquesta Estratègia s'ha presentat tot just una setmana després que el Ministeri de Treball i Economia Social publiqués les dades provisionals d'accidents laborals el 2022, any que va culminar amb 826 morts, un 17,2% més que en 2021, i 631.724 sinistres amb baixa, un 10,4% més. Díaz ha admès que es tracta de "xifres inacceptables" i ha recordat que l'índex d'incidència va ser de 3,5 accidents mortals per cada 100.000 treballadors i de 2.852 accidents laborals per cada 100.000 treballadors.
17 mesos de negociació
La vicepresidenta segona i ministra de Treball ha agraït que l'Estratègia hagi tirat endavant amb l'acord d'empresaris i sindicats però, també, de les comunitats autònomes. El president de CEOE, Antonio Garamendi, ha dit durant la firma de l'Estratègia que es tractava d'un "acte coral" de totes les entitats en "aquesta matèria tan important". "Tanquem aquest acord en un moment en el qual les xifres d'accidents de treball ens han donat una mala notícia i hem de redoblar els esforços per reduir-los", ha apuntat Garamendi. Al costat del president de la CEOE ha acudit el del Cepyme, Gerardo Cuerva.
Per part dels sindicats, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha informat que la negociació d'aquesta Estratègia ha requerit 17 mesos de diàleg, que han tingut com a resultat un "document de primer nivell que marca el full de ruta de les polítiques públiques de prevenció". Sordo ha denunciat la "precarietat en la prevenció i el deteriorament de les condicions de treball", que requereixen revoltar-se amb un "esforç col·lectiu ambiciós".
Per al secretari general de UGT, Pepe Álvarez, aquesta Estratègia és "l'acord dels acords". "Aquest país necessita una estratègia definida, clara, que ens ajudi a posar remei aquesta situació que es viu a Espanya i causa centenars de morts aquest any", ha subratllat en la seva intervenció. Malgrat reconèixer l'èxit de l'acord, Álvarez ha exposat davant de Díaz la "necessitat que el Govern i les comunitats autònomes posin els recursos necessaris perquè es pugui abordar" l'Estratègia.