El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts una reforma del subsidi d'atur que eleva els imports de la prestació i amplia el nombre de beneficiaris. Aquesta reforma torna al govern de Pedro Sánchez després de ser rebutjada el gener passat al Congrés dels Diputats –pels vots del PP, Vox i Podemos– i després de ser acordada amb els dos sindicats majoritaris –UGT i CC.OO- encara que no amb les patronals.

El govern espanyol també aprovarà l'eliminació del supòsit d'acomiadament automàtic en el cas d'invalidesa permanent sobrevinguda, tal com va avançar l'abril passat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. Així, s'eliminarà el supòsit d'extinció automàtica de contractes de treball i es condicionarà aquesta extinció a la voluntat de treballador, a la possibilitat d'adaptar el seu lloc de treball o a accedir a un altre lloc compatible amb la seva nova situació.

Respecte a la reforma del subsidi d'atur, acordat prèviament amb els sindicats, s'eleva el percentatge de l'indicador de rendes múltiples (IPREM) que s'utilitza per calcular el subsidi, de manera que la quantia pujarà els primers sis mesos al 95% de l'IPREM (uns 570 euros mensuals, 90 euros més). Però en els següents sis mesos baixarà el 90% de l'IPREM i la resta del període, fins a un màxim de 30 mesos, se situarà en el 80% com en l'actualitat.

Juntament amb això es manté la cotització per jubilació dels perceptors més grans de 52 anys en el 125% de la base mínima vigent en cada moment, una sobrecotització que es va intentar retallar en la primera reforma frustrada de l'actual govern i que va ser la causa del rebuig de Podemos, segons informa Efe.

Amb la nova reforma, el subsidi s'amplia als següents col·lectius:

• Menors de 45 anys sense responsabilitats familiars.

• Treballadors eventuals agraris.

• Treballadors transfronterers de Ceuta i Melilla.

• Aquells que acreditin períodes cotitzats inferiors a 6 mesos i no tinguin responsabilitats familiars.

• Víctimes de violència. Inclou dones víctimes de violència de gènere o sexual i als emigrants retornats, que tindran un subsidi propi amb les mateixes característiques i quantia que el d'atur.

La reforma permetrà cobrar el subsidi mentre es treballa per compte d'altri, una compatibilitat amb l'ocupació que s'estén a la prestació contributiva d'atur a partir de 2025, una vegada transcorregut el primer any del cobrament de la prestació i sempre que el salari percebut no superi els 18.900 euros bruts anuals. Amb caràcter general, els canvis en aquestes prestacions entraran en vigor el novembre de 2024.

Respecte a la fi de l'acomiadament automàtic en casos d'invalidesa sobrevinguda, el text de la nova mesurada recull que l'empresa no podrà extingir el contracte de treball per aquesta causa quan la persona treballadora sol·liciti que es realitzin "els ajustaments raonables" en el seu lloc de treball per poder seguir.

Quan això no sigui possible per constituir "una càrrega excessiva" per a l'empresa, segons afegeix la norma, s'intentarà el canvi a un altre lloc de treball vacant compatible amb la seva nova situació. Per determinar si la càrrega és excessiva per a l'empresa, la norma deixa oberta la interpretació i assenyala que no ho serà "si pot ser pal·liada en un grau suficient mitjançant mesures, ajuts o subvencions públiques per a persones amb discapacitat", o si són elevats "els costos financers i d'un altre tipus que els ajustaments impliquin, en relació amb la mida i el volum de negocis de l'empresa".