El Govern ha creat un servei anomenat 'Adapta't als nous Estats Units' a través d'ACCIÓ, del Departament d'Empresa i Treball, per tal que les empreses catalanes que exporten a la potència nord-americana naveguin amb les noves polítiques del president Donald Trump, tant per la seva iniciativa proteccionista i d'aranzels com per la seva imprevisibilitat. Són més de 3.000 empreses les empreses catalanes que exporten als Estats Units, la primera destinació del món, on van facturar 3.647 milions, el 3,6% de les empreses catalanes. La figura de Trump té un pes central a més en els 7 riscos que el departament detecta per a les empreses catalanes de cara a aquest any. Segons l'informe, les polítiques de Trump poden costar a Catalunya una reducció del 0,2% del seu PIB.
Funcionaris del departament oferiran a les companyies "una anàlisi personalitzada" per saber, en funció del producte o servei que ofereixin, quin és el seu risc davant els nous aranzels i com afecta la seva cadena d'aprovisionament, tant per a les empreses que hi vulguin desembarcar com per a les que ja exporten al país. Un cop valorat el risc, ACCIÓ els ajudarà a aconseguir un pla de contingència i d'estratègies alternatives per garantir la competitivitat, tant des de les oficines catalanes com de les que té als Estats Units a Nova York, Washington, Miami, Austin i Silicon Valley.
El departament d'ACCIÓ, davant la nova investidura i altres elements geopolítics, ha elaborat a més una guia titulada 'Anàlisi de riscos i tendències globals 2025, amb 7 riscos per a les empreses catalanes en els quals Trump juga un paper fonamental. El primer risc que assenyala és el nou ordre mundial més fragmentat. Amb la invasió de Rússia a Ucraïna, els blocs de la Unió Europea i els Estats Units es van confrontar més frontalment amb Rússia. Però al mateix temps, l'administració de Joe Biden va portar una passa més enllà la guerra comercial amb la Xina i altres països amb una nova política d'aranzels i estímul de la producció interna que afecta també Europa.
Aquest nou ordre mundial, apunta l'informe també inclou les crisis a l'Orient Mitjà i la situació de la Xina amb Taiwan. "En aquest nou ordre mundial també hi destaca el paper del Sud Global i dels BRICS+ que, amb la Xina com a líder, busquen establir aliances per defensar els seus interessos davant la fragmentació actual", diu el comunicat del Departament d'Empresa, que també apunta als riscos a Europa per "l'erosió de la confiança en les institucions i l'ascens de partits d'ultradreta i euroescèptics", així com la debilitat de l'eix francoalemany.
Més proteccionisme i crisi climàtica
El proteccionisme i la reducció del comerç mundial, amb una reorientació dels seus fluxos, és el segon dels riscos que apunta l'informe a les empreses catalanes, una tendència que "s'accentuarà amb la tornada al poder de Trump" i "la seva intenció d'imposar aranzels universals". Una política, alerta l'informe, que afectarà especialment la indústria i, més en concret, l'automoció, el sector aeri, la siderúrgia, la química i el sector farmacèutic i que pot provocar "tensions inflacionistes, una reducció del comerç i una desacceleració econòmica global".
Per confrontar-ho, l'informe apunta la necessitat d'anticipar-se als canvis, diversificar mercats, localitzar filials a diversos països i aprofitar els acords comercials de la Unió Europea amb tercers.
El tercer risc és la intensificació de la pugna pel lideratge tecnològic, en el qual la UE està endarrerit sense cap empresa entre les més importants del món. Les restriccions de l'administració Biden, que Trump pot portar més lluny, a l'exportació de xips avançats i tecnologia vinculada a la Intel·ligència Artificial, pot afectar les empreses catalanes que volen fer servir aquesta tecnologia. La Xina ha respost també amb aranzels i dificultats per a les matèries primeres crítiques, necessàries per als semiconductors i bateries i sobre les quals la Xina vol tenir un pes. En aquest sentit, el focus posat per Biden en Groenlàndia, ara sota domini de Dinamarca, també pot ser crític per a la Unió Europea, que ha de desenvolupar una política d'estímuls a l'electrificació i les tecnològiques en la línia marcada per l'informe Draghi, incentius que a hores d'ara no poden competir amb els de Biden i la Xina.
El quart repte de l'informe és l'emergència climàtica, que pot empitjorar si Donald Trump reforça com ha promès els hidrocarburs. "Tanmateix, la creixent electrificació de les economies avançades i de la Xina fa preveure una menor demanda de petroli. Això, sumat al previsible augment de la producció als EUA, provocaria una tendència baixista del preu del barril, fet que aniria en contra de la descarbonització", diu l'informe, que apunta que a Catalunya "és imprescindible accelerar la descarbonització" i augmentar les renovables per tal, entre altres coses, d'atraure tecnologia amb ús intensiu d'energia com la IA.
Altres riscos
La cinquena dificultat que apunta l'informe és la baixa productivitat, que "es tradueix en un creixement econòmic limitat i en una menor competitivitat global, amb factors que contribueixen a la situació, com la menor dimensió empresarial, la concentració en sectors de baix valor afegit, la insuficient inversió en R+D, l'escassetat de talent i l'envelliment de la població", apunta l'informe.
La sisena dificultat és la incertesa i complexitat sobre els efectes de la presidència de Donald Trump per a l'economia global. En concret, el proteccionisme comercial, la política fiscal expansiva i l'intervencionisme sobre la Fed poden tenir efecte en la inflació i desaccelerar el creixement del PIB dels EUA i l'ocupació a partir de 2026, segons l'informe. La Xina podria ser un país que creixi davant aquesta frenada, que podria perjudicar Europa. L'euro es pot afeblir i l'economia catalana es pot veure afectada, però menys que altres indrets europeus, ja que s'ha salvat de la desacceleració.
Els riscos financers globals derivats del deute creixent i de l'alta volatilitat configuren el setè risc per a les empreses catalanes, pel fet que el deute públic mundial ha arribat a un rècord històric amb advertències del Fons Monetari Internacional sobre la seva sostenibilitat. Els EUA poden veure augmentar fins al 130% el seu deute públic i a Europa, tot i que s'ha reduït i hi ha polítiques de la UE per contenir-lo, pot haver-hi un repunt. "L'eurozona afronta el repte d'ajustar el deute sense perjudicar el creixement econòmic", apunta l'informe, que alerta que els països emergents encara augmenten més ràpidament el seu deute públic. "Al seu torn, el Banc Central Europeu (BCE) ha alertat sobre la volatilitat dels mercats financers i ha demanat a la banca que es prepari per a l'augment del risc creditici", conclou l'anàlisi.