El govern d'Espanya dona tres mesos al Ple del Consell Econòmic i Social (CES), fins al proper 22 d'agost, per modificar el seu reglament de funcionament intern, a fi d'incloure en la seva composició a la patronal catalana Pimec i altres organitzacions empresarials de caràcter autonòmic. L'executiu ordena així a l'entitat que de cabuda "a les organitzacions empresarials que gaudeixin de la condició de més representatives a nivell de comunitat autònoma".
Així es recull en una de les disposicions del Reial Decret-llei que reforma el subsidi d'atur publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
El CES està integrat per 61 membres, inclòs el seu president. D'ells, 20 componen el Grup Primer en representació de les organitzacions sindicals; 20 el Grup Segon, en representació de les organitzacions empresarials; i 20 el Grup Tercer, corresponent d'ells tres al sector agrari, tres al sector maritimopesquer, quatre a consumidors i usuaris i quatre al sector de l'economia social. Els sis restants són experts en les matèries competència del Consell.
Actualment, en el Grup Primer, el sindical, estan representats CCOO, UGT, ELA i CIG, mentre que en el Grup Segon, l'empresarial, estan ara mateix representats la CEOE i Cepyme. No obstant això, el govern ha introduït al decret del subsidi una modificació de la Llei que regula el CES perquè en el termini de tres mesos a comptar des d'aquest dimecres l'organisme adapti el seu reglament intern perquè el Grup Segon pugui incorporar també les organitzacions empresarials autonòmiques més representatives.
Així mateix, d'acord amb la disposició inclosa al decret del subsidi, una vegada que el CES modifiqui el seu reglament, l'Executiu comptarà amb tres mesos per anomenar, mitjançant Reial Decret, als membres del CES "a partir de les propostes de les organitzacions que acreditin el dret a formar part del mateix".
L'Executiu disposa al decret del subsidi que els representants del Grup Segon del CES seran designats per les organitzacions empresarials "que tinguin la condició de més representatives" i, en tot cas, "estaran representades les organitzacions empresarials que gaudeixin de la condició de més representatives a nivell de comunitat autònoma.
L'entrada d'organitzacions empresarials autonòmiques en el Grup Segon reduirà previsiblement el nombre de consellers que actualment tenen les patronals CEOE i Cepyme en el CES. La modificació del reglament del CES no va formar part de l'acord que van firmar els sindicats amb el Ministeri de Treball per a la reforma del subsidi d'atur, segons va afirmar ahir CCOO en un comunicat.
De fet, l'organització que dirigeix Unai Sordo va criticar que s'hagi inclòs aquesta mesura en el Reial Decret-llei de reforma de l'atur per "no ser el vehicle adequat", i "sobretot quan el Ministeri de Treball ni tan sols ha obert prèviament un procés de consulta i diàleg amb els agents socials i la mateixa institució".