No és inèdit, però és estrany que un govern refaci les previsions macroeconòmiques al mes d'arrencar l'any. Normalment, les previsions que sol emetre's al setembre, en el marc de l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat, no es retoquen fins a l'abril, quan el govern espanyol remet a Brussel·les el pla d'estabilitat. Per això, cobra més rellevància que aquest dimarts, el Consell de Ministres hagi aprovat un nou quadre de previsions. Els nous càlculs del Ministeri d'Economia, que dirigeix Carlos Cuerpo, ha elevat la seva previsió de creixement del producte interior brut (PIB) per a 2025 des del 2,4% al 2,6% i ha mantingut les seves perspectives per a l'evolució econòmica de 2026 en el 2,2%. Dues dècimes pot semblar poc, però és elevar un 10% el creixement.
El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquest quadre macroeconòmic confirma un patró de creixement "robust" i unes "bones perspectives" cap endavant. La revisió a l'alça deriva dels càlculs de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que ha elevat al 3,2% el creixement del conjunt de l'any passat, cinc dècimes més que el 2023, després d'un quart trimestre en el 0,8%, el mateix que va registrar en el segon i tercer trimestre.
El responsable de l'economia espanyola ha assenyalat, després del Consell de Ministres, que ha donat el vistiplau a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, el bon pugna del final de 2024, que hauria situat Espanya en una "molt bona posició" de cara a 2025 i 2026. "Portem un patró de creixement de quatre anys per sobre del 2%, que és aquest objectiu de creixement potencial a mitjà termini." Això té "encara més mèrit", atès el context internacional en el qual s'està produint. I és que Espanya està liderant el creixement entre les grans economies europees i, el que preveuen totes les organitzacions internacionals, és que continua fent-ho també cap endavant en el bienni 2025-2026.
Consum i inversió
L'Executiu de Sánchez estima que aquest "creixement equilibrat" en els dos anys vinents es basarà en gran manera en el consum privat, que creixerà un 2,8% el 2025 i un 2,3% el 2026, i la inversió -que s'ha mostrat molt feble des de la pandèmia-, que s'impulsarà un 4,5% el 2025 i un 4,9% el 2026. En concret, Cuerpo ha explicat que l'evolució esperada del consum privat està basada en una sòlida situació financera de les famílies, en la recuperació progressiva del seu poder adquisitiu i també en la bona evolució del mercat de treball.
En el cas de la inversió, aquesta evolució positiva està basada en les bones perspectives que tenen els empresaris ara mateix, les millores continuades de les condicions financeres i el desplegament continuat en aquests dos anys dels fons del Pla de Recuperació. L'Executiu també preveu que les exportacions seguiran mantenint un creixement sostingut cap endavant en diferents àmbits, mantenint la quota en matèria de mercaderies, però també amb un creixement sostingut de les exportacions en serveis, tant turístics com no turístics.
En concret, el govern espanyol estima un creixement de les exportacions del 2,3% el 2025 i del 2% el 2026. "Això és encara més rellevant, precisament atès el complex context internacional," ha recalcat el responsable econòmic del govern espanyol En tot cas, les perspectives d'importacions són encara més grans, amb creixements esperats del 3,5% cada any. Així, la contribució de la demanda externa serà negativa (-0,3% el 2025 i -0,4% el 2026).
Del seu costat, el nou quadri macro preveu un creixement del PIB nominal del 5,4% per a 2025 i del 4,6% per a 2026 i una pujada del deflactor del PIB del 2,6% per a aquest exercici i del 2,3% per a 2026. El Ministeri d'Economia mai no fa previsió de l'IPC; al seu lloc, calcula de deflactor del PIB. Aquest segon mesura el preu dels productes i serveis generats a Espanya, a diferència de l'IPC, que mesura els preus de qualsevol producte o servei consumit a Espanya.
Mig milió de llocs de treball
Un altre dels punts en què es basa el creixement econòmic és en l'evolució del mercat laboral. De fet, el govern espanyol estima que es crearan al voltant de 500.000 llocs de treball a l'any, que s'assoleixin els 23 milions d'afiliats a finals del 2026 -actualment estan per sota dels 21,5 milions- i que la taxa d'atur caigui del 10% l'any vinent. En concret, l'Executiu estima que la taxa d'atur continuarà baixant, fins a situar-se en el 10,4% el 2025 --dues dècimes més que en l'anterior previsió-- i en el 9,7% el 2026.
L'augment de l'ocupació previst pel govern espanyol serà del 2,5% el 2025 i del 2,3% el 2026. Aquest creixement, ha explicat el ministre, vindrà acompanyat d'una millora de la productivitat per hora.