Els subdirectors generals i directius públics que treballen pel Govern no poden fer teletreball des d'ahir. Ho ha fet constar en una ordre signada per la Secretària d'Administració i Funció Pública, Alícia Corral, del 7 de gener, que va entrar en vigor l'endemà (el 8 de gener), on s'especifica els perfils que a partir d'ara no podran treballar des de casa. Son els alts càrrecs (secretaries generals, secretaries sectorials i direccions generals i assimilats orgànicament) i els subdirectors generals i assimilats orgànicament. Fonts del departament de Presidència aclareixen que és una mesura que afecta 500 alts càrrecs, d'entre els quals només 100 feien teletreball.

La instrucció especifica que aquests directius "han de garantir, d’acord amb l’adequada prestació del servei públic, una distribució equilibrada de les diferents modalitats de prestació de serveis, tant presencial com en règim de teletreball, en els òrgans i unitats d’adscripció". 

La instrucció compta amb un preàmbul de context en què especifica que "no són susceptibles de ser exercits en la modalitat de teletreball aquells llocs de treball la prestació efectiva dels quals només queda garantida amb la presència física de l’empleat o empleada en el centre de treball".

I reconeix que, un cop superada la crisi de Covid-19, "es considera que la modalitat de teletreball difícilment és compatible amb la naturalesa i les responsabilitats inherents als llocs de treball de subdirecció general i assimilats". 

"Aquests llocs de treball es caracteritzen per un alt grau de responsabilitat estratègica i un clar impacte institucional de les seves actuacions atès que són les posicions responsables de la planificació, coordinació i execució de polítiques estratègiques departamentals, amb impacte directe en l’eficàcia i l’eficiència de les polítiques públiques", resa el preàmbul de la instrucció, que especifica que les tasques de supervisió directa, coordinació operativa, control i organització "requereixen la presència efectiva i constant per garantir una comunicació fluida i una supervisió efectiva".

A més, els càrrecs afectats "actuen com a punt de connexió entre els titulars dels òrgans de designació política i el personal tècnic", per la qual cosa necessiten "capacitat de resposta tècnica continuada de forma presencial", a diferència del règim de teletreball del personal permès als treballadors de servei.

"La presència continuada i efectiva en l’exercici de les funcions de subdirecció general i llocs de treball assimilats orgànicament esdevé un element necessari per al bon funcionament dels serveis públics atès que fomenta el lideratge i la coordinació eficaç dels equips de treball; reforça la presa de decisions en temps real; facilita la resolució immediata de possibles conflictes o incidències; garanteix la coordinació directa amb altres òrgans, àrees i unitats, i consolida la representació institucional en reunions, comissions i d’altres òrgans col·legiats", afegeix la instrucció.