El govern d'Espanya prorrogarà la rebaixa de l'IVA dels aliments que finalitza el proper 30 de juny. Així ho ha afirmat aquest dimecres el president Pedro Sánchez en una entrevista en TVE, on ha assegurat que la seva intenció és prorrogar la rebaixa d'aquest impost a alguns aliments, que des de les principals associacions empresarials dels sectors relacionats amb l'alimentació porten mesos reclamant. "Volem fer-ho, aquesta és la voluntat", ha dit Sánchez

En aquest sentit, el president ha assenyalat que plantejarà aquesta pròrroga al Congrés dels Diputats, on té minoria parlamentària, a fi que tiri endavant malgrat l'"enorme" esforç, però "necessari", que suposa per a les arques públiques. "L'evolució dels preus dels aliments encara continua sent alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és un esforç enorme per a les arques públiques. Penso sobretot en la vicepresidenta d'Hisenda, però crec que és un esforç necessari per a les nostres llars", ha destacat Sánchez.

La mesura ja va ser prorrogada per l'Executiu el mes de desembre passat fins i tot el 30 de juny d'aquest any, aplicant així un IVA del 0% per a determinats aliments bàsics, com la llet, el pa, els ous i el formatge, i les fruites, llegums, tubercles, cereals i verdures que tinguin la condició de productes naturals. També es va aplicar a l'oli d'oliva i es va prorrogar la rebaixa de l'IVA del 10% al 5% de la pasta.

Contrasta amb el transmès a Brussel·les

Es tracta d'una de les decisions més esperades per a aquest any, però que contrasta amb el que el mateix|propi govern va traslladar a la Unió Europea l'abril passat. Segons el document que va enviar a Brussel·les, actualitzant les previsions macroeconòmiques i fiscals per a 2024 i 2025, el govern contemplava que el 30 de juny d'aquest any revertiria la rebaixa de l'IVA als aliments esmentats.

Aquesta decisió s'emmarca en un context encara inflacionari que, en el cas dels aliments, les dades mostren la seva resistència a abaixar preus. Les últimes xifres de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de l'IPC corresponent al mes d'abril (demà es coneixeran els de maig), reflecteixen que el preu dels aliments i begudes no alcohòliques va ampliar el seu avenç interanual al 4,7%, quatre dècimes més que al març.

El principal motiu es deu principalment a la pujada dels preus de les fruites i dels llegums i hortalisses. Entre abril de 2023 i el mateix mes de 2024, el que més ha pujat de preu és l'oli d'oliva (+68,1%), que acumula un repunt del 204,8% des de gener de 2021, la qual cosa significa que el seu cost s'ha triplicat en els últims tres anys.