El Consell de Ministres ha donat llum verda a la pròrroga del Pla Moves III, una mesura llargament esperada pel sector de l'automòbil. La continuïtat de pla d'impuls a la compra del vehicle elèctric i a la instal·lació de la infraestructura de recàrrega comptarà amb 400 milions d'euros -porta més de 1.150 milions gastats en les diferents pròrrogues- i s'aplicarà fins al pròxim 31 de desembre. Des del Ministeri d'Indústria s'ha reiterat que la pròrroga tindrà caràcter retroactiu i la seva vigència serà per al conjunt del present any, com ha confirmat la ministra portaveu, Pilar Alegría, després del Consell de Ministres.
Igualment, s'ha ampliat el termini per a la deducció del 15% en l'IRPF a qui adquireixi un model electrificat -elèctric pur i híbrid endollable-, segons ha explicat en la roda de premsa posterior la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, informa Efe.
Després de llargues i dures negociacions amb molts retards -des del Govern espanyol es va justificar perquè la Dana de Valencia havia col·lapsat la capacitat de l'administració central-, la pròrroga era esperat per la indústria del motor, tant fabricants com concessionaris. Al gener la mesura va decaure davant de la falta de suport del Congrés dels Diputats al decret 'òmnibus' en el qual va ser inclosa juntament amb altres iniciatives com la pujada de les pensions i de l'ingrés mínim vital o els ajuts al transport.
La pròrroga acordada pel Consell de Ministres va més enllà de l'inicialment plantejada en aquell decret, que s'estenia fins al 30 de juny de 2025, segons ha explicat la ministra portaveu Pilar Alegría en la roda de premsa posterior. Encara que el sector esperava la renovació del pla de suport al cotxe elèctric, es queda a mig camí, ja que l'aspiració del motor és un canvi en profunditat que eviti la gestió actual amb forts retards en els pagaments.
Novetats
L'ampliació del Moves III aprovat aquest dimarts té algunes novetats respecte a la primera proposta que es va presentar amb el decret òmnibus. La primera és que s'allarga la durada, previst inicialment per a mig any i que ara s'ha estès a la totalitat de 2025. A més, l'Executiu ha dotat el programa amb 400 milions d'euros per a aquest 2025, i ha inclòs "millores de simplificació" en la tramitació, un reclam històric tant del sector com dels consumidors, "fent un procediment molt més àgil", ha relatat la ministra.
Caldrà esperar a conèixer la lletra petita, perquè entre les peticions del sector, estava centralitzat la gestió, com en el Moves I, en el Govern central i no en les comunitats. No obstant això, des de Fecavem, patronal dels concessionaris de Catalunya, s'ha insistit que el problema no resideix en els gestors, sinó en l'excés de controls derivat, en part, de les exigències de Brussel·les, que aporta els fons a través de Next Generation.
Durant la seva intervenció, Aagesen ha celebrat el repunt de matriculacions de models electrificats en aquesta arrencada d'any, i s'ha mostrat esperançada que, gràcies a la "certesa" d'aquesta pròrroga dels ajuts a l'elèctric, "segueixi i millori" l'esmentada tendència a l'alça. "Basem al sector en un moment extraordinàriament complicat", ha dit. Alhora, ha prosseguit, amb aquestes iniciatives, s'accelera la transició energètica, un transport més descarbonitzat i es dona una "resposta ràpida" a les tensions que s'observen en el panorama internacional.
Segons l'opinió de la vicepresidenta tercera, la mesura aprovada pel Consell de Ministres "ajudarà a continuar fomentant la demanda per protegir el sector de situacions convulses".