El govern d'Espanya està analitzant permetre l'ús d'aigua reutilitzada en la indústria alimentària, en un context d'impacte econòmic al sector per la sequera. Des del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) que dirigeix Luis Planas confirmen el seu suport a aquesta mesura que demana la indústria, tot i que, abans de tramitar-se, haurà de comptar amb el vistiplau de les autoritats sanitàries competents.
Es tracta d'una mesura que des de la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) fa temps que demanen a l'executiu per estalviar costos en el procés productiu, així com per alleujar els efectes de la sequera a les collites. “Hem sol·licitat al govern i amb l'ajuda del ministeri d'Agricultura, la possibilitat d'utilitzar aigua reutilitzada per a la producció d'aliments. Estem pendents de l'acord amb Sanitat i que posin totes les garanties sanitàries que considerin”, va destacar aquest dimarts el director general de FIAB, Maurici García de Quevedo, durant la presentació de l'Informe Econòmic de 2023.
“Creiem que aquesta mesura seria fonamental també en la lluita contra la sequera”, va assenyalar el director de la patronal de la indústria alimentària. En aquest sentit, la reconeguda productora de cava Freixenet ha anunciat un ERTO que afectarà 615 treballadors pels efectes que la sequera està provocant en el camp català, especialment a la zona del Penedès, on la falta de pluges està fent patir les vinyes.
Agricultura dona suport a la mesura i passa la pilota a Sanitat
Des del Ministeri d'Agricultura han mostrat el seu suport al sector vitivinícola i es reuniran pròximament amb Freixenet i amb el Consell Regulador del Cava per tractar la complexa situació climàtica que afecta la producció de cava, producte amb una elevada demanda. De fet, el govern facilitarà l'accés i la inclusió de raïm que no estigui qualificada com a Denominació d'Origen Protegida, però que s'assembli a la qual sí.
“La mesura encara no ha sortit, però esperem que surti aviat, perquè això ajudarà les empreses a poder reutilitzar i no necessitar aigua neta per netejar maquinària en contacte amb aliments i un altre tipus d'accions”, va explicar García de Quevedo. Segons l'informe presentat per FIAB, la producció d'aliments a Espanya ha caigut un 2,6% el 2023 respecte a l'any anterior, entre altres coses per les condicions climàtiques adverses.
Per la seva part, des del Ministeri d'Agricultura han mostrat el seu suport a la indústria de l'alimentació, remarcant que seran les autoritats sanitàries les que decideixin finalment. “El ministeri dona suport a la possibilitat que s'utilitzi l'aigua reutilitzada per a la indústria alimentària, però són les autoritats sanitàries les que han de definir els paràmetres sota els quals es pot utilitzar aquesta aigua, que tenen a veure amb qüestions de salut pública,” va recalcar Fernando Miranda, secretari general d'Agricultura.
En qualsevol cas, el número dos de Luis Planas defensa la seva utilització, tal com ja passa en altres països de la Unió Europea, com França, i davant d'un escenari d'escassetat d'aigua com el que viu Espanya actualment. “Igual que ho fem amb l'aigua del regadiu, també pensem que en l'àmbit de la indústria es pot fer servir”, va argumentar Miranda.
Reduir el desaprofitament alimentari a la meitat el 2030
D'altra banda, Miranda ha fixat les prioritats del ministeri per a aquest any, posant el focus en tres línies d'actuació. Una d'elles serà posar en marxa l'Estratègia Nacional d'Alimentació, per a la qual es reuniran amb els agents interessats en el sector a finals d'aquest semestre, amb l'objectiu de presentar-la definitivament a principis de 2025.
“Té la vocació de ser la caixa d'eines per al disseny de les nostres polítiques, amb la qual pretenem reprendre el concepte dels sistemes agroalimentaris sostenibles i ser capaços d'integrar totes les polítiques, instruments i visions que influeixen en el sistema agroalimentari,” va destacar el secretari general d'Agricultura.
La segona estratègia, té a veure amb la prevenció i lluita contra la pèrdua i el desaprofitament alimentari. Actuació que es materialitza en la llei de desaprofitament alimentari que ara mateix està en tramitació al Congrés dels Diputats. És una llei que es va quedar a mig camí de tramitació just quan es van convocar les eleccions generals de l'any passat.
“Pretén incidir en la prevenció, en el coneixement i en la lluita contra el desaprofitament alimentari a Espanya. Actualment, es malgasten entre 1,3 i 1,4 milions de tones a l'any, que és una xifra que hem de reduir a la meitat si som capaços d'assolir aquest objectiu l'any 2030.” En qualsevol cas, Miranda ha assegurat que es tracta d'una llei basada en la prevenció i en la conscienciació, i no volen “que sigui costosa des del punt de vista administratiu, sinó basada en la prevenció i en el coneixement”.
La tercera estratègia està enfocada en aliments d'Espanya, “que és amb la qual hem volgut fer la marca de país que representi tot el nostre sector agroalimentari, tant al nostre país com a tercers països,” va explicar. Es divideix en dues potes, una, dirigida a la part estatal, amb la campanya de comunicació El país més ric del món, per donar de conèixer els nostres aliments als ciutadans i una altra, a nivell internacional, a través de Spain Food Nation, l'eina conjunta amb l'ICEX (el braç exportador del Ministeri d'Economia), per anar als esdeveniments més importants i donar suport a organitzacions perquè siguin presents en aquests esdeveniments.