El govern espanyol aprovarà en el Consell de Ministres d'aquest dimarts, 25 de juny, la rebaixa de l'IVA de l'oli d'oliva al 0%, que entrarà en vigor a partir del pròxim 1 de juliol, i la pròrroga de la reducció d'aquest imposat a alguns aliments. No obstant això, a diferència de la pròrroga anterior, aquesta vegada l'Executiu ha dissenyat una tornada progressiva al tipus superreduït del 4% durant els sis mesos en què està previst que duri aquesta nova extensió de la mesura, segons han confirmat Europa Press en fonts del govern.
L'Executiu va prorrogar el mes de desembre passat fins i tot el 30 de juny d'aquest any l'IVA del 0% per a determinats aliments bàsics, com la llet, el pa, els ous i el formatge, i les fruites, llegums, tubercles, cereals i verdures que tinguin la condició de productes naturals. Així mateix, es va prorrogar també la rebaixa de l'IVA del 10% al 5% de la pasta.
Pel que fa a l'oli d'oliva, el preu del qual s'ha triplicat des de gener de 2021, el govern ja va rebaixar el seu IVA del 10% al 5% el 2023, una mesura que ara s'intensifica per deixar-lo en el 0%. A més, Hisenda ha decidit que, de manera permanent, l'oli d'oliva passi a formar part del grup de productes de primera necessitat com el pa, els ous, les verdures i les fruites.
D'aquesta manera, l'oli d'oliva formarà part de manera estructural dels béns i serveis que apliquen un IVA superreduït, del 4% en condicions normals, en lloc de situar-se al grup de béns que aplica l'IVA reduït, del 10% en condicions normals. El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha justificat la pròrroga de la rebaixa de l'IVA dels aliments i la supressió de l'IVA per a l'oli d'oliva en què els preus dels aliments segueixen "significativament per sobre" de la inflació general.
Encara que fa mesos que els preus dels aliments registren una "moderació progressiva", la cistella de la compra segueix per sobre encara del 4%, amb alguns productes com l'oli d'oliva que estan "encarint el conjunt de la cistella de la compra de les famílies", va dir Cuerpo. Per la seva part, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va indicar que aquesta supressió de l'IVA de l'oli d'oliva és un pas "coherent" davant de la pujada del preu "molt notable" d'aquest producte.
"Volem ser coherents amb la nostra política de suport al conjunt dels ciutadans, a la seva capacitat de consum, a les famílies i també evidentment a un producte que és de primera necessitat i també d'una salut evident com és l'oli d'oliva", va arribar a afirmar el titular del ram.
D'altra banda, la vicepresidenta primera del govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que la supressió temporal de l'IVA de l'oli d'oliva des de l'1 de juliol, juntament amb la mesura d'incloure'l als aliments bàsics amb un IVA superreduït del 4% per sempre, suposa "un salt a l'esglaó" per col·locar-lo "definitivament" com un dels productes de la cistella bàsica d'aliments i així animar el seu consum.
Finalment, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va demanar la setmana passada de vigilar la baixa de l'IVA de l'oli d'oliva perquè sigui "real" i arribi a la butxaca dels espanyols, i que no acabi repercutint en els consumidors, com ja està passant, segons va advertir.
Pròrroga de la rebaixa de l'IVA d'aliments
El president de l'Executiu, Pedro Sánchez, va anunciar fa uns dies que l'Executiu té previst prorrogar també la rebaixa de l'IVA a alguns aliments que finalitza el proper 30 de juny perquè els seus preus continuen sent "alts". "L'evolució dels preus dels aliments encara continua sent alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és un esforç enorme per a les arques públiques," va apuntar el president.
La decisió de prorrogar aquesta rebaixa contrasta amb el que el govern va transmetre a Brussel·les el passat 30 d'abril al document d'actualització de les previsions macroeconòmiques i fiscals per als anys 2024 i 2025, en el que contemplava que el 30 de juny d'aquest any revertiria la rebaixa de l'IVA als aliments.