El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ha iniciat el procés de consulta pública del Reial Decret pel qual es regularà el lloguer i allotjament de temporada. Amb aquesta exposició administrativa, ciutadans, organitzacions i associacions que el considerin convenient poden fer arribar les seves observacions sobre la iniciativa sotmesa a consulta fins al dia 8 d'octubre. La regulació, que ha suscitat una gran polèmica entre els grups polítics i les entitats i professionals del sector, inclou la creació de la 'Finestreta Digital Única d'Arrendaments' i es regula la recollida i l'intercanvi de dades relatives als serveis de lloguer i allotjaments de curta durada.

Així, la norma estableix una sèrie d'obligacions i regulacions en matèria d'informació que s'apliquen als serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada, establint els procediments de registre per a les unitats situades a Espanya. D'aquesta manera, mitjançant aquest reial decret es crea la 'Finestreta Digital Única', un sistema pel qual qualsevol lloguer d'un habitatge de curta durada ha de registrar-se i obtenir un número d'identificació i sense ell, no es podrà publicitar l'habitatge a les plataformes digitals.

"Es tracta de garantir que quan es necessita un lloguer de temporada per raons laborals, estudiantils, per malaltia, es pugui donar ús i no s'abusi d'ell", ha afirmat la ministra d'habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, que ha indicat que el Reial Decret estarà a punt abans que acabi l'any.

Tal com reflecteix la part expositiva del Reglament europeu, els serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada oferts per amfitrions existeixen des de fa molts anys com a complement d'altres serveis d'allotjament. El volum dels serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada està augmentant considerablement a tota la Unió Europea, i en concret a Espanya, com a conseqüència del creixement de l'economia de plataformes.

Si bé els serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada creen moltes oportunitats per als hostes, els amfitrions i tot l'ecosistema turístic, el seu ràpid creixement "ha suscitat preocupacions i plantejat reptes, en particular per a les comunitats locals i les autoritats públiques, com la seva contribució a la disminució del nombre d'habitatges destinats a l'arrendament residencial i a l'augment dels preus dels lloguers i l'habitatge", indiquen des d'Habitatge.

Per tant, el Reglament parteix d'aquesta premissa i per això pretén afrontar una sèrie de reptes, principalment, la falta d'informació fiable sobre els serveis de lloguer d'allotjaments de curta durada, com la identitat de l'amfitrió, el lloc on s'ofereixen els esmentats serveis i la seva durada. La falta de l'esmentada informació dificulta que les autoritats avaluïn l'impacte real d'aquests serveis i elaborin i apliquin respostes polítiques adequades i proporcionades.

Evitar els fraus

D'acord amb la Llei d'Arrendaments Urbans, aquesta informació obtinguda servirà per reforçar la causalitat que la llei exigeix per als contractes de temporada. Es tracta d'aclarir la figura d'aquests arrendaments perquè no puguin emparar-se baixos aquests contractes i evitar així un frau o abús de llei.

Aquest objectiu és una de les conclusions que la ministra Isabel Rodríguez va anunciar com a conseqüència del Grup de Treball per a la regulació dels contractes de temporada. Concretament, la ministra va dir en la roda de premsa posterior que hauria "d'existir una causalitat per poder procedir a aquest tipus de contractes". "Es tracta d'aclarir la figura d'aquests arrendaments perquè no puguin emparar-se baixos aquests contractes i evitar així un frau o abús de llei", va concloure.