El govern espanyol crearà una taula de diàleg social amb patronals i sindicats per canalitzar les respostes a la guerra aranzelària de la presidència de Donald Trump. Aquesta és la primera decisió que han pres l'executiu espanyol i l'ha consensuat amb els sindicats i la patronal en una reunió celebrada durant la tarda d'aquest dimecres, prèvia a conèixer quines seran les accions que emprendrà Trump

Després de la reunió que ha mantingut el president de l'executiu, Pedro Sánchez, i diversos ministres del govern espanyol, amb representants de CCOO, UGT i la CEOE i Cepyme, s'ha informat que han acordat posar en marxa una taula de diàleg social per canalitzar les respostes a aquestes mesures i els ajuts a sectors afectats

Des de CCOO, a més, han remarcat que és fonamental identificar els sectors exportadors dels Estats Units, a qui s'haurà de sotmetre també a una política aranzelària per part d'Europa, una "batalla comercial" que "no és desitjable" però que "no quedarà més remei".

Resposta espanyola i europea

Fonts del govern espanyol han explicat que en el marc de la reunió els representants de l'executiu i els agents socials han parlat de les mesures aranzelàries nord-americanes i de les "possibles respostes tant en l'àmbit europeu com en el nacional". En aquest sentit, Pedro Sánchez ha compartit amb els màxims representants dels empresaris i els treballadors que estan treballant estretament amb la UE en un pla de resposta per protegir les indústries, empreses i treballadors espanyols.

El president Sánchez ha traslladat que la Unió Europea i el Govern espanyol estan preparats per protegir la indústria i les empreses espanyoles amb les eines adequades, de forma justa i proporcional, davant dels aranzels anunciats.

També s'ha abordat la situació geopolítica i s'ha compartit la "necessitat" d'una Unió Europea "forta i unida", que "protegeixi la indústria, els treballadors i les empreses".

El líder de CCOO, Unai Sordo, ha manifestat a la sortida de la trobada, que els sindicats han demanat una "resposta coordinada" europea per fer front a una situació "no desitjable" però a la qual "no hi haurà més remei" que fer-hi front. També han reclamat que s'activin "fons de contingència" per a les empreses afectades i "fórmules" per garantir l'ocupació. Opinen que Europa ha de "reforçar" l'autonomia estratègica, "reduir" la dependència de països com els EUA o Rússia i "refer" relacions comercials amb altres regions i països com l'Amèrica Llatina o la Xina.

"No queda més remei que actuar i la resposta ha de ser cohesionada, a escala europea. No hi pot anar cada país pel seu costat", ha assenyalat el líder sindical, que ha compartit que el govern espanyol és "conscient" de la necessitat que la resposta compti amb un ampli consens europeu.

A la reunió, celebrada al Complex de la Moncloa, hi han participat els presidents de la CEOE i Cepime, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez. A la trobada, hi han acudit també la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero; la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares; el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo.

Trobada amb els sectors afectats 

Per a aquest dijous està prevista una trobada del cap de l'executiu amb representants de teixit productiu espanyol, on abordaran la resposta a l'amenaça aranzelària dels Estats Units, quan ja es tindrà coneixement de les decisions més concretes que iniciarà l'administració Trump en matèria de política comercial internacional. Des de l'executiu espanyol sempre s'ha determinat que les decisions de Trump no estan adreçades directament a Espanya, sinó a la UE en el seu conjunt.

Això no obstant, queda clar que del total de les exportacions espanyoles, un 5%, té per destinació el mercat estatunidenc, per un valor d'uns 20.000 milions d'euros anuals. Entre els sectors més exportadors destaquen l'agroalimentari -vins, olis, per exemple-, la cosmètica, el farmacèutic o la maquinària industrial.