El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'inici de la transposició de la directiva europea que estableix un tipus mínim global del 15% en l'impost de societats per a grans empreses, que implicarà aplicar un tribut complementari a què ja hi ha a Espanya. L'objectiu d'aquest avantprojecte és adaptar al marc legal espanyol els acords de fiscalitat internacional assolits als fòrums i institucions globals com el G20, l'OCDE o la UE, per lluitar contra la planificació fiscal agressiva de les multinacionals, segons un comunicat del Ministeri d'Hisenda. La nova normativa s'aplicarà als grups multinacionals o grups domèstics amb una xifra de negocis d'almenys 750 milions d'euros, d'acord amb els estats financers consolidats de la matriu en almenys dos dels últims quatre exercicis. D'aquesta obligació estan excloses algunes entitats, com a ens públics, organitzacions internacionals, sense ànim de lucre o fons de pensions.
Espanya ja té des de 2022 amb un tipus mínim efectiu del 15% de l'imposat de societats per als grans grups empresarials, però aplicable sobre la base imposable, i el nou gravamen s'aplica al resultat comptable ajustat de les companyies -que eleva la seva base imposable-, de manera que no és d'aplicació si la imposició del grup ja supera aquest llindar. Actualment, el tipus nominal de l'impost de societats és del 25% -tret de per a pimes (23%) i per a banca i petrolieres (30%)-, amb un mínim efectiu per a les grans companyies del 15% sobre la base imposable -18% per a banca i hidrocarburs.
La normativa europea contemplarà també l'impost complementari primari i en aquest cas s'aplicarà quan la matriu d'un grup multinacional se situï a Espanya i obtingui rendes de filials situades a l'estranger que apliquen un tipus impositiu inferior al 15%. Quan això succeeixi, s'activarà l'impost complementari.
I finalment, es preveu un 'impost complementari secundari', que actua com un sistema de tancament i que s'activa quan algunes de les empreses del grup multinacional hagin obtingut rendes a l'exterior que no hagin estat gravades al 15%.
La diferència entre l'impost primari i el secundari és que aquest últim no recau sobre la matriu, sinó sobre filials del grup ubicades a Espanya.