El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha anunciat que el Govern espanyol elevarà fins al 2,6% les previsions de creixement econòmic d'Espanya per a aquest any, que fins ara situava en el 2,4%, després que el 2024 acabés amb un "punt de partida excel·lent".

Cuerpo s'ha felicitat per la "sorpresa positiva" que Espanya hagi crescut un 3,2% el 2004, el doble de la previsió que el plafó d'analistes de Funcas va establir a començaments de 2024, en un context "molt complex" en què els principals socis "són en desacceleració o estancament", en una entrevista amb 'El Diari de Catalunya' que recull EFE.

Segons el ministre, l'economia espanyola ha acabat "amb bon pols" l'any 2024, la qual cosa la posiciona "en un punt de partida excel·lent per a 2025, perquè hi ha efecte arrossegament", de manera que el Consell de Ministres actualitzarà la setmana vinent el seu quadre macroeconòmic per pujar les previsions de creixement fins al 2,6%.

Respecte a la nova política aranzelària del president nord-americà, Donald Trump, Cuerpo aposta perquè la Unió Europea respongui de forma "unificada" davant de qualsevol negociació, després de recalcar que la relació transatlàntica és "fonamental" per a ambdues parts.

"Espanya és un aliat natural dels Estats Units. El nostre volum de comerç bilateral s'ha duplicat en els últims deu anys. Crec que la via a futur passa pel reforç d'aquesta relació", ha mantingut Cos, que també creï necessari continuar reforçant les relacions comercials amb "socis estratègics com Mercosur i Mèxic".

El ministre ha opinat que una escalada aranzelària "no beneficiaria ningú", però davant d'un possible "ressorgiment del proteccionisme" la Unió Europea hauria d'estudiar mesures per protegir les seves indústries i sectors clau: "Som un soci comercial fiable, però no ingenu".

Sense bombolla immobiliària

D'altra banda, Cuerpo ha descartat que hi pugui haver una altra bombolla immobiliària a Espanya perquè, des del punt de vista financer, "la situació actual no té res a veure amb un sobreendeutament", amb les famílies en una posició "molt sanejada" i les entitats financeres reforçades en la seva solvència i liquiditat.

"Ni des del punt de vista de l'oferta de crèdit, ni de les entitats, ni de les pròpies llars no és el diagnòstic d'una possible bombolla sobre la taula ara mateix", ha defensat el ministre, que confia que les mesures que ha adoptat el Govern espanyol ajudin a "revertir la tendència dels preus tant en compra com sobretot de lloguer" perquè l'accés a l'habitatge sigui assequible.

En relació amb l'entrada d'Indra a Hispasat anunciada divendres passat, ha defensat la importància de reforçar el "caràcter estratègic" de les empreses tecnològiques espanyoles, que, a parer seu, en els anys vinents s'enfrontaran a "grans reptes, tant en l'àmbit civil com en el de la defensa".