El govern espanyol ha anunciat l'activació d'instruments comercials i financers a disposició de l'Estat per desplegar una xarxa de protecció immediata i una estratègia de rellançament dels sectors afectats pels aranzels imposats pels Estats Units. Aquesta protecció es concretarà en el pla de contingència que presentarà aquest dijous el president del Govern, Pedro Sánchez, al Palau de la Moncloa i que complementarà la resposta que doni també la Unió Europea.
Després dels aranzels anunciats pel president nord-americà, Donald Trump, fonts de l'Executiu continuen apostant per la negociació, però han lamentat profundament la decisió. Davant d'ella han llançat un missatge de confiança i han assegurat que Espanya i Europa tenen les eines necessàries per protegir els interessos dels seus ciutadans i empreses si no hi ha espai per a la negociació.
Expliquen que és aviat per tenir una xifra precisa sobre l'impacte en l'economia espanyola i que Espanya té una exposició directa limitada a aquests aranzels. Tanmateix, l'efecte indirecte per l'exposició dels seus principals socis europeus, és més gran, i l'impacte és també molt asimètric, ja que hi ha sectors per als quals les exportacions als Estats Units suposen una part important de la seva xifra de negocis.
El Govern espanyol recalca que els aranzels perjudicaran tots i impactaran sobre ciutadans i empreses de tot el món de manera injusta i injustificada. Els mateixos ciutadans i empreses americanes subratlla que es veuran afectats perquè s'enfrontaran a més preus i costos, afegits a l'efecte negatiu de la incertesa en el consum i la inversió.
Però impactarà també en tota l'economia global i els mercats financers amb conseqüències que l'Executiu creu que encara és difícil estimar però que porten a un món més fragmentat i empobrit i amb un efecte particularment dur per als països en desenvolupament. Per això assenyalen que Europa ha apostat des del principi per una solució negociada amb els Estats Units i continua fent-ho, ja que cal protegir la relació comercial i econòmica més gran del món.
Com a prova d'això, el govern de Pedro Sánchez recorda que cada dia creuen l'Atlàntic 4.400 milions d'euros en comerç de béns i serveis entre els Estats Units i la Unió Europea, i la inversió estrangera entre ambdues parts representa 100.000 milions d'euros en cada una de les direccions. Encara que l'Executiu assegura que ni Espanya ni la Unió Europea no desitgen el conflicte comercial, recalca que no poden ignorar-ho i que respondran de manera unida i proporcionada, apel·lant sempre a la negociació i al tracte just i equilibrat entre socis estratègics.
Recorda així mateix que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha explicat que la UE està ultimant un primer paquet de resposta als aranzels a l'acer i a l'alumini que hauria d'estar a punt en les setmanes vinents, i que es preparen mesures addicionals, sense descartar cap mesura a priori però apel·lant a una solució negociada.
Alhora, el Govern defensa que Europa mantingui el seu propi full de ruta que reforci l'aprofitament del seu mercat interior de 450 milions de consumidors, i les relacions amb socis estratègics, prioritzant la ratificació com més aviat millor l'acord amb Mercosur.