El Govern de Salvador Illa preveu mobilitzar 1.500 milions d'euros per tal de combatre els efectes dels aranzels anunciats per Donald Trump a les empreses i l'economia catalana, segons han informat fonts de l'executiu poca abans de la compareixença del president. D'aquests, 300 milions seran ajuts i subvencions, 900 milions seran préstecs, 150 milions per a fons d'inversió i capitalització a través de l'ICF i Avançsa i 130 milions per tal de potenciar l'acompanyament i l'assessorament. El Govern dedicarà 20 milions més a promocionar productes catalans a països estrangers. 

Illa està reunit amb el Consell del diàleg Social, integrat per sindicats i patronals, per tal d'explicar la resposta institucional a la guerra comercial. Hi participen els secretaris generals d'UGT i Comissions Obreres, Camil Ros i Javier Pacheco, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i per part del Govern a més d'Illa, la consellera d'Economia, Alícia Romero, i el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper. 

Entre els 300 milions en ajuts, uns a fons perdut aniran orientats especialment al sector agroalimentari, mentre que d'altres ajudaran en la promoció internacional i en la diversificació de la presència a l'exterior d'empreses catalanes. 

Els 900 milions en préstecs els vehicularà l'Institut Català de Finances (ICF) per tal de concedir avals, crèdits circulants, crèdits d’inversió i bonificació del tipus d’interès dels crèdits fins a l'1,5%. 

L'anunci d'aranzels per part de Trump ha trasbalsat les borses de tot el món i ha provocat reaccions dels principals països, especialment de la Xina que imposarà aranzels recíprocs a la potència nord-americana. Mentre Europa negocia una resposta conjunta, els principals portaveus i presidents ja han fet sentir la seva veu contra aquest atac al comerç global. 

A Catalunya, hi ha 3.161 empreses que es juguen 4.351 milions en exportacions als Estats Units, que va ser el 2024 la cinquena destinació més habitual de les empreses per sota de les europees i per sobre del Mèxic o el Brasil, segons informa l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa, Acció. Representen el 4,3% de les exportacions catalanes arreu del món. Els principals sectors afectats són productes químics, farmacèutics, la maquinària, l'agroalimentació i la metal·lúrgia i productes metàl·lics.

Amb un creixement el 2024 del 19,3%, els Estats Units van ser precisament un dels principals artífexs que les exportacions catalanes es diversifiquessin l'any passat, un canvi important per tal d'afrontar un moment de tensió geopolítica on són diversos els territoris que, arran de la política estatunidenca, aposten pel proteccionisme.

El govern de Pedro Sánchez va anunciar després que Trump fes públics els aranzels globals nou pla per tal de protegir empreses i llocs de treball amb 14.100 milions d'euros, 7.400 de nou finançament i 6.700 reorientant instruments ja existents.