L'FP Dual, que cerca que es reparteixi entre centres de formació i empreses de manera equitativa la formació dels alumnes, compta amb una llei que des de març de 2022 apunta que sigui el model a seguir per tota l'FP, però l'estudien tan sols el 4% d'alumnes d'FP a Espanya. Per corregir-ho, i a tan sols cinc dies de les eleccions, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que doni més concreció a aquesta llei i que persegueix la "implantació del tot" de la llei a partir del pròxim curs, segons el comunicat del ministeri d'Educació.

El nou reial decret, presentat en roda de premsa per la ministra d'educació i Formació Professional, Pilar Alegría, definirà les funcions de dues figures clau per desenvolupar aquest model, el tutor dual del centre i el d'empresa, responsables de la formació de l'alumne. El decret fixa també les hores en centre de formació i en empresa vinculades a l'FP Dual, i marca per exemple un màxim del 50% d'hores de formació en empreses el règim dual intensiu.

La norma ha a més de facilitar "la creació de nous estudis de Formació Professional" de la mà d'empreses i comunitats autònomes als llocs amb necessitats específiques, ha explicat la ministra, així com establirà l'anglès tècnic, la digitalització i l'ocupabilitat, en tots els cursos. Des de microformacions fins a títols d'FP i especialitzacions o màsters d'FP, la norma persegueix ampliar l'oferta en més de 9.000 formacions sobre les ja existents. A més, agilitarà l'acreditació de competències professionals que es puguin convalidar per experiència professional i altres formacions.

 

 

La ministra ha explicat que a l'FP bàsica el màxim seran 400 hores en l'empresa, entre 400 i 750 en el grau mitjà sobre un total de 2.000, i de 750 a 1.000 hores en empresa en el model intensiu, que representin a tot estirar el 50% de les hores lectives. El decret crea, a més, un nou model de centre especialitzat amb ofertes de formació per a joves i treballadors amb noves figures com el responsable d'innovació, el d'internacionalització o el coordinador de servei d'orientació professional.

El reial decret intenta completar un pla de modernització de la Formació Professional que va arrencar el 2018 i va prosseguir amb la llei de 2022, però que no ha aconseguit fins ara consolidar com a predominant el model dual. La implantació del model a Espanya és encara 10 vegades inferior a la mitjana europea i 10 vegades menor a l'alemany, en qui s'inspira, ja que a Alemanya un 80% dels alumnes d'FP estudien a mitges entre el centre de formació i l'empresa. Experts consultats per ON ECONOMIA van apuntar que existeix una falta d'implicació de les administracions i els centres formatius i també de les empreses, en part pels costos de la coordinació i d'apostar per la figura del tutor.

Dels 984.353 alumnes de Formació Professional que hi ha a Espanya, tan sols 36.265 cursen la modalitat dual. En el grau superior és on major és la implantació. També és on més estudiants hi ha: del total de 507.335, 22.303 són estudiants d'FP Dual, un 4,4%. En el grau mitjà, la formació dual suposa un 3,3%, amb 13.120 estudiants en dual del total de 387.946, mentre que a l'FP bàsica tan sols compta amb 842 dels seus 75.110 estudiants en modalitat dual. Les dades són una mica més esperançadores si mirem el percentatge de centres que apliquen l'FP Dual. Són 1.164 els centres que apliquen l'FP Dual, pels 3.921 centres de Formació Professional que hi ha a tot Espanya, gairebé un 29%.

 

 

Catalunya, amb 284 centres de formació dual entre els 463 de centres en total (un 61%) és la més ben posicionada en aquest sentit. Quant a alumnes que estudien FP Dual, tanmateix, Catalunya no destaca tant sobre la resta: té 9.073 dels 179.693 estudiants de Formació Professional, un 5%, cursant la modalitat Dual.

"Continuem desplegant aquest projecte de país que es diu Formació Professional, que dona resposta a les necessitats dels joves i dels treballadors i treballadores per accedir a llocs de treball de qualitat o per millorar la seva ocupabilitat. Una formació, també al servei del nostre teixit productiu, perquè compti amb el talent necessari que li permeti desenvolupar la seva activitat", ha dit Alegria en roda de premsa. La ministra ha anunciat també una línia de 128 milions en ajuts per finançar accions formatives en les empreses, que al seu torn pot potenciar la mateixa FP Dual.