El departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha millorat les seves previsions econòmiques en comparació amb el semestre passat gràcies a la demanda externa: ara espera un creixement del 2,4% el 2023, set dècimes més que l'anterior període. De cara a 2024, l'expectativa és un creixement de l'1,8%. El creixement es modera en comparació al creixement català de l'any passat, que va ser d'un 5,5% en part per l'efecte rebot derivat de la pandèmia, que va afectar l'economia també durant l'any 2021.
L'elevada "incertesa per la debilitat de l'entorn global (i en especial de la zona euro), la guerra a Ucraïna, la persistència en la inflació subjacent i els efectes de l'enduriment de les condicions financeres" són les causes apuntades pel comunicat del Govern sobre la desacceleració.
La millora respecte a les expectatives del passat semestre té a veure amb un primer semestre que ha sigut millor i unes expectatives que han crescut a l'economia espanyola. En canvi, "l'empitjorament de les perspectives globals (sobretot dels socis comercials de la zona euro)" motiva una previsió pitjor del que s'esperava per l'any vinent, amb un creixement esperat de l'1,8%, per sota del 2,2 que s'esperava. Entre els socis europeus que més estan patint econòmicament, Alemanya lluita contra unes perspectives de recessió o estancament i, com a un dels líders, és el principal arrossegador de l'economia europea.
El creixement esperat del PIB compta amb una aportació positiva tant de la demanda interna (1,3 punts) com de l'externa (1,1 punts), tot i que el consum de les llars s'afebleix malgrat que segueix en positiu amb una millora de l'1%. Les exportacions totals de béns i serveis moderen el seu creixement fins al 8%, en part per la disminució del marge de creixement del turisme estranger. Les importacions avancen un 6,1%.
El mercat de treball s'ha de moderar i el Govern espera que fins a finals d'any s'hagin creat 55.700 llocs de treball a Catalunya.