El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, ha negat aquest dissabte que des de la Generalitat es vulgui ampliar la retirada del teletreball a tots els treballadors públics de l’administració. “És una mesura circumscrita a persones en una posició de lideratge”, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio el conseller, que ha afegit que “no hi ha vocació d’ampliar la mesura” després del malestar generat per la instrucció, que ha provocat que uns 200 alts funcionaris escrivissin una carta al Govern qüestionant la mesura. Segons Dalmau, els alts càrrecs als quals es demana tornar al 100% de presencialitat “tenen una responsabilitat diferent de la resta”, i han de vetllar també per l’estat dels seus equips de manera presencial. 

El conseller de Presidència ha remarcat, citant professionals de la Generalitat com els metges, Bombers o Mossos, que hi ha molts treballadors públics que no tenen teletreball, i ha insistit a defensar que el retorn a la presencialitat és un “símptoma de confiança” en els alts directius. “El país els necessita”, ha destacat, remarcant que cal fer “un pas endavant per liderar i atendre ciutadans i empreses al conjunt del territori”. De fet, en els pròxims dies es preveu que el centenar de directius afectats rebin instruccions personalitzades sobre la derogació del seu model de teletreball, amb data d’inici a partir del 29 de gener. 

Fa una setmana, la secretària d'Administració i Funció Pública, Alícia Corral, signava una ordre amb la decisió d'eliminar el teletreball on s'especifica els perfils que a partir d'ara no podran treballar des de casa. Són els alts càrrecs (secretaries generals, secretaries sectorials i direccions generals i assimilats orgànicament) i els subdirectors generals i assimilats orgànicament. Fonts del departament de Presidència aclareixen que és una mesura que afecta 500 alts càrrecs, d'entre els quals només 100 feien teletreball.

Pressupostos

Pel que fa a la gestió del Govern, Dalmau ha defensat també el procés de reforma de l’administració pública que lidera el seu Departament, assenyalant que “no pot ser” que es trigui més d’un any en donar resposta als ciutadans per qüestions com els ajuts a la dependència o la instal·lació de plaques solars. Així, ha recordat que han promogut l’eliminació de la cita prèvia i la simplificació dels 30 tràmits més habituals per als ciutadans i les empreses, entre altres mesures. 

Dalmau ha celebrat que aquesta setmana la Generalitat i el govern espanyol hagin “desbloquejat” les comissions bilaterals, i ha remarcat que es tracta d’una mostra que el país “es posa en marxa”. El conseller de la Presidència ha insistit que hi haurà avenços en el finançament singular, tot i que no els ha volgut concretar i ara ha dit que és el moment de “treballar” per poder fer passes endavant quan hi hagi les reunions. 

Sobre els pressupostos, ha assegurat que el “positiu” seria que “el conjunt d’administracions d’arreu del país” en tinguin. “A mi m’agradaria un clima a favor de la necessitat de fons que totes les administracions tinguin pressupostos i treballarem en aquesta línia, però el Govern ha de seguir governant i prenent decisions, fins i tot a risc d’equivocar-nos”, ha apuntat.