El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha anunciat que el Govern ha posat a disposició dels municipis la seva eina per controlar els pisos turístics il·legals des d'aquest dimecres, que al llarg de l'any passat en va permetre identificar "gairebé 10.000" d'ells. El conseller de la Generalitat ho ha explicat durant la inauguració de l'Oficina de Turisme de Catalunya, al Palau de Mar de Barcelona: "Es faran més inspeccions, hi haurà més inspectors i, per tant, més informació", ha advertit.

Sàmper ha defensat que el turista té "els mateixos drets i mateixos deures" que els residents a Catalunya i, per tant, els ha exigit la mateixa responsabilitat. Així mateix, ha recordat que els Ajuntaments "tenen també competències per poder rastrejar aquestes il·legalitats": podran accedir a l'eina a través d'un protocol de col·laboració amb la Generalitat. Amb tot, l'eina permet identificar les ofertes de lloguer turístic que incompleixen la normativa, i el fet que més administracions puguin accedir reforçarà la lluita contra aquestes activitats il·legals, segons el conseller.

Retirada d'anuncis

De fet, l'Executiu català ha detectat entre 13.000 i 15.000 anuncis mensuals que no disposen del número d'identificació, la qual cosa suposa un "indici d'irregularitat", i al llarg de 2024 va retirar més de 1.700 anuncis. "Hi ha requisits que s'han de complir, i, com a administració, hem de vetllar perquè es respectin", ha afirmat Sàmper, que no ha volgut valorar l'impacte que podria tenir a Barcelona l'eliminació de les 10.000 llicències actuals anunciada per l'alcalde, Jaume Collboni. Pel que fa a l'informe d'APARTUR sobre l'impacte econòmic d'aquesta mesura, el conseller ha assegurat que no té els detalls i que, en tot cas, "s'haurà d'estudiar amb calma".

10.000 llicències de pisos en l'aire

En concret, els propietaris de pisos turístics han presentat fins ara reclamacions de responsabilitat patrimonial a la Generalitat per un import de 4.282 milions d'euros, que es podrien elevar finalment als 7.000 milions d'euros, per la nova normativa que possibilita l'extinció de les actuals llicències, segons l'informe d'APARTUR. Aquestes reclamacions corresponen a 7.200 pisos, en la seva gran majoria situats a la ciutat de Barcelona, si bé també n'hi ha de les comarques del Maresme i el Garraf. El decret de la Generalitat posa en perill milers d'apartaments turístics que hi ha a Catalunya perquè queda en mans dels ajuntaments la potestat de donar i retirar llicències, que necessàriament no han de recaure en els actuals propietaris.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar que, amb el nou decret de la Generalitat, no renovarà 10.000 llicències de pisos turístics, que s'extingiran el 2028. El Departament de Territori de la Generalitat disposa d'un termini de sis mesos per respondre les reclamacions, però si l'administració no rectifica, amenacen d'anar als tribunals.

En les reclamacions argumenten que el decret permet "expropiar" un dret adquirit i, en conseqüència, reclamen una indemnització. "Qualsevol expropiació comporta una indemnització", defensen des d'APARTUR, recordant que a les pèrdues econòmiques pel possible cessament de l'activitat s'han de sumar les inversions realitzades i l'acomiadament d'empleats.