El govern de Pedro Sánchez recupera la Comissió Nacional d'Energia (CNE). El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei per restablir l'extinta CNE, que el 2013 va passar a integrar-se dins de la Comissió Nacional per als Mercats i la Competència (CNMC) juntament amb altres reguladors.

Segons ha explicat aquest dimarts la vicepresidenta tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es tramitarà per la via d'urgència i, si tot va bé, tenint en compte que la gran majoria dels grups consultats es decanten per la seva recuperació, podria publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) abans d'acabar l'any.

En la roda de premsa posterior al Consell, Ribera va assegurar que hi ha 24 reguladors independents en l'àmbit europeu, que la creació de la CNMC va ser per un criteri d'oportunitat política el 2013, però que davant de la transformació del sector energètic s'ha de recuperar un organisme específic que estigui ben dotat.

Com a part del restabliment d'aquesta autoritat regulatòria independent en matèria d'energia s'actualitzaran les seves funcions, es reforçaran els seus mitjans i comptarà amb un fons específic per a la gestió i liquidació dels sistemes d'electricitat i gasista en les activitats regulades.

Aquest fons per gestionar les liquidacions dels sectors energètics és una mesura que respon a la petició expressa de la Intervenció General de l'Administració, de l'Oficina de Comptabilitat Nacional, per facilitar la transparència i la millor gestió dels fluxos econòmics que procedeixen d'aquestes activitats regulades que surten a les factures però que correspon liquidar a les operadores, segons ha afegit.

Aquesta CNE, a més de les seves funcions clàssiques de seguiment del funcionament correcte dels mercats energètics, una via amb la qual es vol garantir preus competitius per als consumidors i senyals eficients per a la inversió, ha d'incorporar la descarbonització. En aquest sentit, segons va precisar la vicepresidenta, es tracta d'afavorir, a l'hora de prendre les decisions regulatòries, aquest objectiu europeu de la descarbonització.

Ribera va subratllar que el nou organisme assumeix funcions regulatòries, consultives, d'assessorament i resolució de conflictes entre operadors i incorporarà nous vectors energètics. L'hidrogen i els gasos renovables s'afegeixen a l'electricitat, el gas i els hidrocarburs.

També es reforçaran les funcions d'inspecció, consolidant atribucions que exercia de manera transitòria com el de vetllar per la resolució de les queixes dels consumidors.

Estructura

Com a part de la seva estructura es planteja que tingui set consellers a qui es demanen 5 anys d'experiència vinculats a aquest àmbit. El Congrés tindrà capacitat de vet. Comptarà amb tres direccions, una electricitat, una altra de gas i una tercera d'inspecció.

Per tirar aquest projecte endavant, la ministra va assenyalar que hi ha diferents vies de comunicació i escolta i que serà molt important atendre els comentaris i observacions per remetre el projecte de llei al Congrés dels Diputats, començant òbviament pel regulador actual CNMC, que "té molt a dir", ha reconegut.

Fins que es recuperi aquest organisme, la CNMC continuarà exercint les seves funcions amb normalitat. En l'acord de govern subscrit entre el PSOE i Sumar ja es recollia ressuscitar la CNE, que va ser l'ens regulador dels sistemes energètics entre 1995 i 2013.