El Govern treballa "amb celeritat" per "alleujar la càrrega" de les 8.500 famílies que han rebut cartes perquè tornin una part de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que serveix per ajudar amb la subsistència 163.000 famílies vulnerables a Catalunya. La consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha sol·licitat comparèixer en el Parlament per explicar la situació i les mesures que s'estan estudiant per revertir la situació.
Tal com va avançar Catalunya Ràdio i han confirmat des de la Conselleria de Drets Socials, entre els mesos de juliol i octubre l'administració ha enviat 8.500 cartes demanant la devolució de part d'aquesta ajuda després d'haver abonat prestacions indegudes per errors de càlcul o canvis de situació dels beneficiaris, amb una mitjana d'uns 7.500 euros per persona, el que resulta en uns 63 milions d'euros sol·licitats per la Generalitat.
Segons fonts de la conselleria, es va intentar frenar l'arribada d'aquestes cartes i la petició de reingrés, "però legalment no era possible". "El Departament estudia aplicar amb urgència modificacions legislatives que resolguin aquesta problemàtica", afegeixen fonts del Departament, que assegura que és una situació "sobrevenida" de l'anterior executiu.
Les mateixes fonts expliquen que són dos els orígens més comuns dels pagaments indeguts que van derivar en aquestes cartes per demanar la devolució: o bé una falta de comunicació entre ciutadà i administració, que tarda un temps a rebre els comunicats de les famílies, o famílies que han canviat la situació econòmica i l'administració ho ha sabut un temps després.
La Renda Garantida de Ciutadania està pensada per a famílies vulnerables i és complementària a l'Ingrés Mínim Vital (IMV) que concedeix el Govern espanyol. Els beneficiaris de la RGC estan obligats a sol·licitar l'IMV i, una vegada el reben, poden veure complementats els seus ingressos amb l'ajuda catalana.
El problema dels cobraments indeguts és encara més gran amb l'Ingrés Mínim Vital, que en fer les revisions de rendes una vegada es fa la declaració de la renda del mes vençut ha arribat a sol·licitar la devolució de part de la prestació a almenys 85.000 beneficiaris, segons l'Airef. Una sentència recent va perdonar a La Rioja la devolució d'un cobrament indegut de 4.315 euros en considerar que l'error és de l'administració i no del beneficiari, que a més ho necessitava per cobrir les seves necessitats bàsiques.
Encara que també el Defensor del Poble s'ha manifestat en aquest sentit demanant la condonació dels deutes, el ministeri de Seguretat Social, Inclusió i Migracions no ha donat senyals de voler fer-ho i ha recordat que els afectats han de reingressar la quantia i recórrer per la via administrativa la resolució.
Però aquests comunicats, a més d'un conflicte econòmic tant per als qui hagin de tornar part de l'IMV com de la RGC, "generen una gran ansietat", assenyala Saida Ehliluch El Antit, responsable d'Ocupació i Protecció Social de Comissions Obreres (CCOO), que forma part de la comissió de Govern sobre la Renda Garantida.
"Només un 12% de les famílies que han rebut la carta l'han recorregut, a causa de la fractura digital que existeix amb les famílies vulnerables. No hi ha acompanyament, no hi ha orientació, rep la carta i això els genera la gran angoixa de com tornar aquests diners", afegeix. "El secretari ha dit que buscarà solucions, però no han dit quin, esperem que sigui la condonació d'aquest deute", afegeix Ehliluch, encara que no és la línia que ha semblat apuntar el secretari de Drets Socials, Raúl Moreno, quan ha parlat d'"alleujar la càrrega" i no d'eliminar-la.