El govern d'Espanya té previst aprovar aquest dimarts la pròrroga fins al 2028 de la suspensió dels desnonaments hipotecaris per a deutors en situació de vulnerabilitat, una mesura que vencia aquesta setmana i de la qual es podrien beneficiar unes 30.000 llars.
Fonts de l'Executiu han confirmat a EFE que el Consell de Ministres té previst aprovar demà un reial decret llei per prorrogar la suspensió de llançaments hipotecaris (desnonaments) a deutors en situació d'especial vulnerabilitat fins al 2028, tal com va pactar al seu dia amb Podemos. El text ha estat pactat amb Sumar, Podemos i EH Bildu, segons han detallat fonts parlamentàries.
Aquest mateix dilluns, durant la seva participació en la Comissió d'Habitatge i Agenda Urbana del Congrés dels Diputats, el representant de Compromís Alberto Ibáñez s'ha felicitat que el Consell de Ministres aprovi demà aquesta iniciativa, "una moratòria important que ajudarà que 30.000 famílies no siguin desnonades" almenys fins al 2028.
La Llei 1/2013, de mesures per reforçar la protecció als deutors hipotecaris, establia la suspensió immediata dels desnonaments de les famílies en situació d'especial risc d'exclusió, una mesura que es va aprovar arran dels efectes de la crisi desencadenada a partir del 2008.
Aquella llei establia que, fins transcorreguts onze anys des de la seva entrada en vigor, no procediria el llançament quan en un procés judicial o extrajudicial d'execució hipotecària (embargament) s'hagués adjudicat al creditor (...) l'habitatge habitual de persones que es trobin en supòsits d'especial vulnerabilitat.
Es buscava amb això protegir famílies nombroses, unitats familiars monoparentals amb almenys un fill a càrrec, així com famílies amb menors, amb algun dels seus membres en situació de dependència, malaltia o amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 33 , o a víctimes de violència de gènere.
També s'aplica en els casos en els quals el deutor hipotecari es trobi en atur o sigui més gran de 60 anys. El text inicial va ser publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 15 de maig de 2013. La moratòria s'ha anat prorrogant nombroses vegades (l'última el 2020, després de la irrupció de la pandèmia) i estava previst que expirés el 15 de maig de 2024, dimecres vinent.
La seva pròrroga va ser, precisament, una de les condicions de Podemos per donar suport a l'escut social, que en el seu moment va mirar de rebutjar. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) assegura que la moratòria que havia de vèncer dimecres vinent està evitant al voltant de 30.000 desnonaments, encara que diu que no té dades exactes.
Aquesta organització, que fa mesos que reclama aquesta pròrroga, considera que la mesura no s'ha de limitar a una mera ampliació temporal, sinó que ha de buscar-se una solució definitiva, que inclogui la seva anotació al Registre de la Propietat per evitar l'"assetjament immobiliari" i la "indefensió dels qui s'hagin pogut acollir davant de nous propietaris que intenten ignorar-la".
També demana la introducció del dret de tempteig i retracte per als qui, havent-s'hi acollit, puguin estar en disposició d'adquirir-la de nou, així com l'opció que l'Administració compri l'habitatge com a parc públic "davant de la banca rescatada i fons que no paguen impostos".