El Govern rebaixa a 36,3 milions l'impacte anual que els aranzels imposats pels EUA a l'acer i l'alumini tindrà sobre 34 empreses, segons un càlcul recent d'Acció, el departament que depèn de la Conselleria d'Empresa i Treball que s'ocupa de la internacionalització de les empreses, amb oficines per tot el món. Acció va avançar fa uns dies a On Economía que Catalunya va exportar l'any 2023 acer i alumini als EUA per valor de 127,5 milions d'euros, xifra que inclou també les seves manufactures, que el president dels Estats Units no ha deixat clares si estaran gravades. És el 3,5% del total d'exportacions catalanes als Estats Units i sol un 0,1% de les exportacions catalanes al món, segons van informar fonts d'Acció a aquest diari. Les exportacions catalanes als Estats Units suposen un 3,3% de tot l'alumini i el 3% de l'acer que es ven al món.

La directora de negoci internacional d'Acció, Cristina Serradell, ha assenyalat a l'ACN que els aranzels afecten la matèria primera de l'alumini i l'acer i alguna manufactura d'aquestes matèries i, "malgrat que el sector metal·lúrgic és important per a Catalunya", les categories concretes tindran més impacte en "altres comunitats autònomes". De fet, segons la directiva, els Estats Units "no són un destí extremadament important" per al sector, ja que el país nord-americà només representa el 3,3% del total d'exportacions d'acer i alumini a tot el món. A més, aquests dos metalls són el 3,5% del conjunt de vendes internacionals de béns a Catalunya.

Ha insistit que el 2023 Catalunya va exportar als EUA productes per aquests dos metalls valorats en 127 milions, però les categories en què l'administració de Trump ha aplicat gravàmens són "molt específics" i amb un efecte "molt limitat". Un matís que ha portat a rebaixar les previsions de l'impacte a 36,3 milions.

Dades de la patronal

La patronal del metall catalana adverteix d'efectes "indirectes" en empreses de l'automoció, les farmacèutiques o l'habitatge, cas de la manufacturera badalonina Anudal, que exporta en països com Mèxic -molt lligats a l'economia nord-americana- i que estima una baixada de les vendes i pèrdua de marges per la pujada del preu de l'alumini fruit de la "incertesa" generada.

La Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) va alertar fa uns dies que les conseqüències poden ser forts per a les seves empreses. Es pot recordar que, en aquests moments, la comunitat autònoma lidera la indústria metal·lúrgica en tot l'Estat espanyol, és Catalunya. L'UPN ha assenyalat que Espanya és el desè país exportador d'acer i 28 quant a l'alumini al país nord-americà. Les xifres de l'any 2024 passat eren de 250 milions d'euros per l'acer i 128 milions d'euros per l'alumini, segons les dades que maneja l'associació d'empreses metal·lúrgiques catalanes.

Al seu torn, els Estats Units són el cinquè soci comercial de Catalunya i la primera destí de les nostres exportacions fora de la Unió Europea i la Gran Bretanya. El 2023, Catalunya exportava un 4% del que fabricava, és a dir, 3.650 milions d'euros procedents dels Estats Units. Això es tradueix en 3.100 empreses que, ara mateix, estan pendents de quines implicacions té la posada en marxa d'una nova política. Per tant, més enllà de l'acer o l'alumini, les repercussions són múltiples a tots els sectors que depenen d'ell de forma indirecta, com l'habitatge o l'automoció.

De la mateixa manera, les importacions també poden veure's afectades per la dependència, a grans trets, que té Catalunya dels Estats Units quant a combustibles i productes farmacèutics. Així, el preu de les importacions també pot créixer de forma automàtica i pot derivar en una escalada inflacionista i repercutir en una futura recessió europea a curt termini.

Respecte a l'Estat espanyol, segons Comtrade, de les Nacions Unides, el valor de les exportacions d'acer espanyoles de l'any passat va ser de 263 milions de dòlars (uns 254 milions d'euros). I, sobre l'alumini, el 2024 Espanya va exportar 19.664 tones per 133 milions de dòlars (uns 128 milions d'euros). Les exportacions espanyoles als EUA suposen un 2,3% del producte interior brut (PIB) nacional, i el país és la sisè destí dels productes espanyols a l'estranger i el segon fora de la Unió Europea (UE).

Altres productes

Més enllà de l'acer i l'alumini, la directora de la unitat de negoci internacional d'Acció va explicar a ON ECONOMIA que estan en contacte amb diverses empreses que mostren "inquietud" per la situació als Estats Units després dels anuncis d'aranzels massius llançats per Trump. Hi ha 3.109 empreses catalanes que exporten regularment a la potència nord-americana, amb uns ingressos que s'acosten als 3.650 milions. A l'hora d'abordar una solució, hi ha empreses que estan convençudes que el seu producte té un diferencial que farà que no l'afectin tant els aranzels, altres que busquen mercats alternatius i també les que decideixen obrir seu i produir als Estats Units a fi d'evitar així pagar les taxes que es puguin aprovar.

Els Estats Units són el setè destí de les exportacions catalanes i el seu volum representa el 3,5% del que Catalunya embeni a l'exterior, per la qual cosa té un impacte crucial per a l'economia. "Ara bé, hi ha un efecte indirecte. Exportem peces d'automòbil a Alemanya que després es munten en automòbils que es venen als Estats Units" explica Serradell. El que dificulta tenir un càlcul exacte de com afectaran els aranzels i més abans no es coneguin.