La proposta de finançament singular del Govern preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir la clau de la caixa d'uns 52.000 milions d'euros anuals, el doble que amb el model actual, segons ha avançat la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, en roda de premsa. El nou model proposat preveu una aportació a l'Estat pels serveis que presta i un nou fons de reequilibri territorial.
El nou model de finançament plantejat es basa en la "sobirania fiscal plena" i implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%, com va avançar ON ECONOMIA. Així, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021.
"Presentem un canvi de paradigma per deixar enrere dècades d'injustícia", ha defensat la consellera Mas. La proposta, que el Govern defensa que és plenament constitucional, preveu una transferència a l'Estat pels serveis prestats, com a Defensa o l'administració de justícia i el pagament a un fons de "reequilibri territorial" per a les comunitats amb menys recursos. "És una proposta justa, raonable i imprescindible", ha dit la consellera.
La consellera i la portaveu del Govern, Patricia Plaja, han defensat llançar un model en aquests moments, amb unes eleccions convocades pel 12 de maig, perquè l’executiu “no està en funcions” i perquè és una proposta que es començarà a negociar i podrà adoptar el proper Govern. De fet, aquest mateix dimarts, l’administració catalana farà arribar el document tant a la resta de grups polítics del Parlament com al govern espanyol.
El Govern vol recaptar tots els impostos i transferir a l'Estat el cost dels serveis que presta a Catalunya i un fons de solidaritat
A partir d’aquí, hauria de començar la negociació, en la qual s’hauria de definir l’aportació de Catalunya al govern espanyol pels serveis que presta al territori i al fons de compensació territorial, per aquelles comunitats amb menys recursos. Mas no ha volgut concretar quines serien les xifres que veuria bé el Govern: “Concretem el màxim possible. No pots entrar en una negociació mostrant les teves cartes o amb unes mètriques que condicionin tota la negociació”.
Mas ha insistit en el compromís del govern de Pedro Sánchez de negociar el finançament autonòmic, però ha advertit que vol una negociació bilateral. "No anirem a una negociació multilateral amb totes les comunitats autònomes perquè tenim un historial de 40 anys de model injust", ha assegurat la consellera.
La proposta va acompanyada d’un informe jurídic per demostrar que és compatible amb l’Estatut, la Constitució i la legislació europea. De fet, Mas ha defensat reiteradament que és un sistema similar al que tenen “tots els països que tenen federalisme fiscal”, i ha posat com a exemple el Canadà. Allà, cap regió aporta ni el 4% del seu PIB de solidaritat (menys de la meitat del que aporta actualment Catalunya), però la consellera ha evitat la comparació pel que fa a les xifres, que no ha volgut detallar.
El que sí que ha admès és que un dels grans objectius de la proposta és reduir el dèficit fiscal, i tot i que no ha posat xifres a quants ingressos nets més hauria de suposar, n’ha donat algunes pistes: “En sanitat, només per invertir el mateix que la mitjana de la UE, necessitaríem més de 10.000 milions més. En Educació, 3.900 milions”. La recaptació de tots els ingressos podria ser gradual.
Les 4 deficiències del model de finançament actual
La consellera d’Economia i Hisenda ha detallat les quatre deficiències del model de finançament actual i que, a parer seu, fan necessari un nou model. La primera és un “desequilibri vertical, que es va agreujant cada any”, ja que els ingressos de l’Estat han crescut el doble que els de les comunitats autònomes en els últims anys. La segona és “la poca autonomia financera a les comunitats, derivada de la poca autonomia fiscal; només recaptem el 9% dels impostos que generem, és una anomalia a nivell europeu”.
La tercera deficiència és el “desequilibri horitzontal”, ja que el sistema d’anivellament entre territoris, que el Govern no nega que hagin d’existir, “ha de ser just i raonable”, però segons Mas, no ho és perquè no respecta el principi d’ordinalitat. La quarta és la “deslleialtat institucional”, ja que el model de finançament “s’ha d’actualitzar cada cinc anys i si hi ha canvis que afectin el model, s’ha de modificar”, però no s’ha fet tot i que l’Estat ha passat a recaptar més impostos i no s’ha compensat a les autonomies.