El Govern ha aprovat aquest dimarts els criteris pels quals es regirà la incorporació de membres independents en els organismes i consells d’administració d’empreses del sector públic de la Generalitat. Es preveu que aquesta mesura afecti unes 90 entitats, que hauran d’incorporar un, dos o fins i tot tres independents en funció del nombre total de representants designats per l’administració catalana. En roda de premsa, la portaveu, Silvia Paneque (imatge superior), n'ha donat més detalls.

L’acord afecta les entitats autònomes i les de dret públic, consorcis, fundacions i societats mercantils amb participació íntegra o majoritària de l’administració de la Generalitat. Resten excloses algunes entitats per la seva singularitat, com ara les autoritats i entitats independents (l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades o el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, per exemple), així com de l’Administració Tributària de Catalunya; o les entitats en les quals l’aplicació d’aquests criteris pugui generar una posició no majoritària de l’administració de la Generalitat.

En les entitats afectades per aquests criteris, el nombre d’independents ha de ser superior al 10% del total de membres designats per l’administració de la Generalitat o el seu sector públic institucional. Així, en els consells o òrgans que tinguin entre tres i deu membres de l’administració, correspon un membre independent. Entre 11 i 20, dos independents; i entre 21 i 30, tres independents.

En un comunicat de premsa, l’executiu de Salvador Illa precisa que els òrgans de govern de les entitats del sector públic hauran d’incorporar “independents que aportin experiència professional, relacions externes i una visió estratègica per a la presa de decisions”.

Per tant, els “principals criteris” que hauran de complir aquests independents són: experiència professional rellevant, absència de conflictes d’interès, no tenir vincles laborals o professionals recents amb l'administració de la Generalitat i actuar “amb lleialtat, integritat, compromís”.

Els independents designats hauran de formalitzar una declaració responsable per la qual es comprometin a actuar “amb total independència, rigor i professionalitat en el desenvolupament de les seves funcions”. I hauran de mantenir la confidencialitat deguda respecte dels assumptes dels quals tinguin coneixement.

La mesura té en compte la paritat de gènere en la composició dels òrgans de govern, d’acord amb la normativa vigent sobre igualtat efectiva de dones i homes. A més, el seu desplegament es compartirà amb el Consell del Diàleg Social, on hi ha els sindicats i les patronals més representatius de Catalunya.

La mesura forma part del pla de reforma de l’administració catalana. En el comunicat del Govern s’assenyala que han seguit les directrius de diferents organismes internacionals en el sentit de cercar, “des de la perspectiva de les millors pràctiques del govern corporatiu, una composició més equilibrada amb l’objectiu d’afegir valor, transparència i pluralitat a la presa de decisions”.