En un bon moment per a l’ocupació, amb rècord de treballadors –també és cert que Catalunya no havia tingut mai tants habitants–, el Govern ha decidit renovar el Servei d’Ocupació de Catalunya per atacar els “problemes estructurals” del mercat de treball i fer front als nous reptes. El nou model de SOC, que es construirà en els pròxims quatre anys, serà més territorial, estarà enfocat també a les empreses i reforçarà l’atenció personalitzada als aturats. Per aconseguir-ho, la Generalitat hi invertirà 55 milions d’euros i incorporarà 230 orientadors.
Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha signat aquest dimecres la Pla de transformació del Servei d’Ocupació de Catalunya amb els secretaris generals de la UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, el de Pimec, Josep Ginesta, i el vicepresident de Foment Xavier Panés. Les organitzacions han constituït també el Consell Territorial d’Ocupació de Barcelona, un dels 8 que formaran el nou sistema del SOC i que formen el primer eix de la renovació de l’organisme.
Els 8 consells territorials tindran autonomia per fixar les seves pròpies estratègies d’ocupació. Per fer-ho, comptaran amb una injecció de 40 milions d’euros per dur a terme polítiques actives. El SOC, dirigit per Juan José Torres, supervisarà les polítiques, les validarà i s’assegurarà que comptin amb el finançament necessari.
El segon punt fort de la renovació del SOC és que les 70 oficines de Treball aniran incorporant l’espai ‘SOC empresa’, per donar resposta també a les empreses que busquen empleats i no troben els perfils que necessiten. Aquest punt donarà suport a les empreses en el processos de selecció, seleccionant els millors candidats, les assessorarà, impulsarà la formació que necessiti el teixit productiu, donarà suport a l’emprenedoria i a la constitució de cooperatives i farà programes de formació contínua.
Si les empreses disposaran d'un nou servei a les oficines de Treball, els aturats i demandants d’ocupació tindran també un millor servei. Perquè rebin una atenció més personalitzada, el SOC incorporarà 230 nous orientadors, que són professionals que fan tutories a les persones que ho necessitin i realitzen un assessorament continuat. Aquesta mesura, que costarà 9 milions d’euros, incrementarà un 50% el nombre d’orientadors, fins als 660. Amb aquest increment, el SOC vol potenciar els itineraris personalitzats.
Altres mesures que durà a terme el nou SOC
Aquestes són les grans bases de la renovació del SOC, però inclou altres mesures. Enguany es començarà a implantar l’historial ocupacional únic, que recollirà tots els aspectes i esdeveniments relacionats amb la vida professional d’una persona, cosa que permetrà que les entitats del sistema d’ocupació les puguin compartir. El SOC també treballa ja per adequar les polítiques d’ocupació a col·lectius d’atenció prioritària, com aturats de més de 45 anys i de llarga durada, joves i dones.
El Servei d’Ocupació de Catalunya també vol millorar la seva pròpia gestió. Per exemple, la de les beques i ajuts per assistir als cursos de formació, que tindran tres convocatòries més –per col·lectius específics, per dones i per empreses i entitats que acullen alumnat per a la realització de pràctiques–. El SOC també vol digitalitzar tràmits i ampliar els seus canals de comunicació, per poder atendre les persones aturades de la millor manera possible no només de forma presencial sinó també telemàtica, al que es destinaran 5 milions d’euros.
Roger Torrent ha destacat que les dades rècord d’ocupació “conviuen amb una transformació de fons del model productiu i això afecta el món laboral, que està immers en un canvi profund”. Precisament per adaptar-se a “les noves formes de treball”, han emprès la reforma del SOC. El conseller ha destacat que serà “més eficient” i “més proper a la ciutadania i les empreses”. Els agents socials han celebrat l’acord, però han demanat millors condicions de treball –els sindicats– i una millor gestió de les polítiques d’ocupació. Perquè es puguin dur a terme les millores, han reclamat que el Govern pugui aprovar els Pressupostos de 2024.